Otok Hvar - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

OTOK HVAR - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Hvar je najsunčaniji dalmatinski otok. Mirisi ružmarina, lavande, šumovita obala te izuzetno kulturno bogatstvo nam otkrivaju zašto je Hvar jedna od najomiljenijih destinacija turistima cijeloga svijeta. Plaže na otoku su uglavnom stjenovite sa bezbrojnim malim uvalama te pješčanim plažama. Ovaj otok sunca, lavande i vina, ponosi se svojom bogatom turističkom tradicijom starom oko 130 godina.

Smješten u samom središtu Mediterana, njegova sjeverna obala je nešto razvedenija i naseljenija, otok Hvar je zapravo centar svih pomorskih ruta koje prelaze istočni Jadran. Ima izuzetan geografski položaj u samom središtu Dalmacije, na potezu od Zadra do Šibenika te dalje do Korčule i Dubrovnika, Hvar je zapravo smješten unutar regije koja gravitira gradu Splitu, ali ga od samog Splitskog kanala dijeli otok Brač.

Hvar je uvršten među deset najljepših otoka na svijetu. Najimpresivnija i najljepša slika otoka je sam njegov prirodni okoliš. Azurno more velikodušno otkriva blaga Neptunovih podvodnih vrtova, zamamnih mirisa ružmarina, vrijeska, i kadulje ili pjesmu cvrčaka za ljetnog podneva. Ove vam slike zasigurno najdulje ostaju u sjećanju nakon boravka na Hvaru.

Hvar je ime i grada i luke na jugozapadnoj obali ovog otoka i njegovo najveće naselje. Leži u uvali koju s južne strane zaštićuju Pakleni otoci, a sa sjeverne nisko bilo. Danas je Hvar jedno od najposjećenijih turističkih središta Dalmacije ali i grad izuzetnoga kulturno-povijesnog naslijeđa.

Pakleni otoci, skupina od 11 otoka i hridi ispred hvarske luke, predstavljaju mjesto izuzetne vrijednosti i idealna destinaciju za robinzonski i nautički turizam. Isto tako, skriveni zaljevi njegove sjeverne i južne obale sa selima Milna, Dubovica, Pišćena, Vira, Pribinja i mnogim drugim, naseljenima i nenaseljenima, čine vrhunac njegove atmosfere i mirisa.

Samo 3 milje od grada Hvar se nalazi ACI MARINA Palmizana vrlo važna za nautički turizam te otkrivanje divljih i netaknutih ljepota otoka.

Stari Grad je naselje i luka na sjeverozapadnom dijelu otoka Hvara. Od grada Hvara udaljen je 18 km po lokalnoj otočnoj cesti. Jedan je od najstarijih gradova Europe i najstariji grad na Hvaru, te su ga već u 4. st.p.n.e. naselili Grci, i nazvali Pharos.

Jelsa je gradić i luka u slikovitoj uvali sjeverne obale otoka Hvara, najsunčanijeg otoka Jadranskog mora, poznatog po bujnoj vegetaciji i mirisnim nasadima lavande. S obje strane uvale se nalaze šumovite zavale idealne za opuštanje i kupanje.

Vrboska je turističko mjesto i lučica na središnjem dijelu sjeverne obale otoka Hvara. Smještena u slikovitoj, dubokoj uvali, okruženoj vinogradima, maslinicima i borovom šumom, Vrboska nudi sve potrebno za miran obiteljski odmor.

Šćedro je gotovo nenastanjen otoke iznimne ljepote, smješten tek 2,700 m od južne obale otoka Hvara, južno od mjesta Zavala. Ima dvije duboke i zaštićene uvale te nudi ugodne šetnje, dobro kupanje te predivne vidike, posebno na njegovoj zapadnoj strani gdje se pruža predivan pogled na hvarski planinski greben posebno lijep za zalaza sunca. Stoljećima je otok bio obrastao šumama. Posebno je lijepa borova šuma na istočnom dijelu otoka. Ako želite kupiti nekretninu na Hvaru obratite se renomiranoj agenciji Hvar Estates.

Molimo pričekajte trenutak!