Rivijera Dubrovnik - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

RIVIJERA DUBROVNIK - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Dubrovačka rivijera obuhvaća jedan uski obalni pojas koji se proteže od stonske prevlake do Rijeke Dubrovačke. Dinarski masiv u njegovom zaleđu predstavlja jednu prirodnu barijeru između obale i njenog zaleđa. Klimatske karakteristike pospješuju izrazito mediteransku vegetaciju, ali i veliki broj suptropskih biljaka koje su kroz stoljeća naši pomorci donijeli iz stranih zemalja.

Ova predivna priroda nije samo primjer ljepote hrvatske ili jadranske obale već cijelog Mediterana. Toliko je lijepih mjesta u okolici koje vrijedi posjetiti poput Mlina, Kupara, Plata, gradova Dubrovnika i Cavtata, nacionalnog parka Mljeta, Elafitskih otoka i otoka Korčule koji možete posjetiti trajektom.

Počevši od sjevera prvo dolazimo u Slano. To je vrlo slikovito naselje i lučica, 37 km sjeverozapadno od Dubrovnika. Mjesto je smješteno u zaljevu koji je zaštićena luka i sklonište za brodove tijekom lošeg vremena. Područje Slanoga je naseljeno već od prahistorije čemu svjedoče brojni povijesni ostaci. Slano pada pod Dubrovačku republiku 1399. godine. Potaknuto svojim prirodnim predispozicijama te blizinom Dubrovnika Slano nastoji razviti vrlo kvalitetnu turističku ponudu.

Sam Dubrovnik predstavlja ekonomsko, kulturno i obrazovno središte šireg područje južne Dalmacije. To je grad svjetski poznatog spomeničkog nasljeđa i ljepote koji je upisan u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine i jedan je od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja. Uz sve navedeno Dubrovnik je grad iznimno bogate turističke ponude.

Stradun predstavlja središte grada i njegovu glavnu ulicu, spajajući suprotna gradska vrata: Ploče na istoku i Pile na zapadu. Istočno proširenje na Stradunu predstavlja trg nazvan Luža. Okružen značajnim građevinama, danas predstavlja idealno mjesto za velike gradske proslave proslave poput svečanog praznika dubrovačkog sveca zaštitnika, Sv. Vlahe koja se odvija 3. veljače ili otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara u srpnju,koje predstavljaju najvažniji kulturni događaj godine.

Klimu Dubrovnika karakteriziraju topla i suha ljeta i blage zime. U brojnim dubrovačkim restauracijama i konobama može se uživati u specijalitetima domaće i međunarodne kuhinje, a sportašima i rekreativcima na raspolaganju su tereni i rekviziti za sve sportove na kopnu i vodi, od tenisa i stolnoga tenisa do jedrenja.

Srebreno je malo selo u Kuparima, koje se nalazi u južnoj Dalmaciji na području poznatom po imenu Župa dubrovačka, udaljeno 10 km jugoistočno od Dubrovnika po magistralnoj prometnici. Ovaj dio obale gusto je obrastao mediteranskim raslinjem i bujnim zelenilom agava, palmi i borova. U mjestu se nalazi duga pješčana plaža, a brdovito zaleđe vam nudi prekrasne šetnice i pogled na zelene šume, te štiti naselje od sjevernih vjetrova. Ljetovanje u Srebrenom idealno je tražite li mirno mjesto skladne prirode smješteno nadomak velikog turističkog centra.

Stari grad Cavtat se smjestio na južnim padinama poluotoka Rata, udaljen nekih 20 km jugoistočno od Dubrovnika. U antičko vrijeme zvan Epidaurum, danas je to turistički i kulturni centar Konavla, najjužnije hrvatske regije. Ovo je grad predivnih plaža i luksuznih hotela ali u isto vrijeme i tradcionalnog načina života te dobro očuvanih običaja.

U Cavtatu se nalazi rodna kuća najvećeg hrvatskog slikara sa početka XX stoljeća, Vlahe Bukovca zajedno sa njegovom umjetničkom galerijom. Zahvaljujući svojoj ljepoti, raskošnoj vegetaciji, bogatoj povijesti i veoma ugodnoj mediteranskoj klimi ovaj grad je postao jedno od najtraženijih evropskih turističkih odredišta. U srpnju i kolovozu se odvija Cavtatsko ljeto bogato kulturnim klapskim i folklornim večerima te vaterolo turnirima. Najsvečaniji dan je pak blagdan Gospe od Snijega (5. kolovoza).

Molimo pričekajte trenutak!