Otok Čiovo - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

OTOK ČIOVO - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Otok Čiovo se nalazi u srednjoj Dalmaciji, a povezan je pokretnim mostom s kopnom. Veza kopna i Čiova nalazi se kod povijesnog grada Trogira, koji je bez sumnje pravi muzej srednjevjekovnog domovinskog nasljeđa. Od 1997 nadalje Trogir se nalazi na popisu spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a.

Otok Čiovo bijaše nazvan „Trogirskom stajom“. Još od Srednjeg vijeka su tu postojala sela Arbanija, Žedno, Okrug Gornji, Okrug Donji koja su pripadala Trogiru dok je mjesto Slatine, smješteno više prema istoku pripadalo Splitu. Zapadno od sela Arbanija, uz rivu na moru, se nalazi dominikanski samostan Svetog Križa, osnovan 1432. g. Samostan se odlikuje lijepim renesansnim dvorištem te respektivnom zbirkom umjetnina.

Čiovo je brdovit otok s najvišim vrhom Rudine. Naselja Arbanija, Slatine, Okrug Gornji i Okrug Donji prava su mjesta za miran odmor. Širu okolicu obilježava bogata zelena vegetacija, brojni otoci i uvale, šljunčane i pjeskovite plaže. Osim visoko kvalitetnog smještaja u hotelima, pansionima, apartmanima, kampovima, te delikatesne domaće hrane, posebno ribljih specijaliteta, bogata je i ponuda sportskih i rekreacijskih sadržaja - tenis, balote, kuglanje, trčanje, škola surfanja i ronjenja. Zabava uključuje živahne ribarske noći i folklorne predstave ali i koncerte klasične glazbe u jedinstvenim scenskim postavama u gradu.

Molimo pričekajte trenutak!