Otok Ugljan - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

OTOK UGLJAN - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Bogati zadarski arhipelag je raspoređen pred gradom u tri reda. U prednjem redu, relativno blizu obale se nalaze Ugljan i Pašman. Cijeli Ugljan a posebno naselje Preko, smješteni su direktno nasuprot Zadru, te su poput njegovih predgrađa, gravitirajući svom domaćinu sa kojim su povezani brojnim trajektnim linijama. Gospodarsku osnova otočkih mjesta čine poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Sva mjesta na otoku su povezana regionalnom prometnicom. Najveća mjesta su Kali, Preko, istoimeno mjesto Ugljan te turističko mjesto Kukljica. Otoci Ugljan i Pašman su povezani mostom koji premošćuje Pašmanski kanal.

Obala obiluje brojnim atraktivnim plažama. Osim obalnog pojasa na raspolaganju su vam otočići Ošljak i Galovac koji leže ispred Preka. Turistima je najprivlačnija plaža na šumovitom otočiću Galovac, udaljenom svega 80 m od središta Preka. Kali je tipično mediteransko mjesto te najveće naselje na svim zadarskim otocima i jedno od najpoznatijih ribarskih središta na Jadranu. Poseban mu ugođaj daje mnoštvo privezanih velikih ribarskih brodova. U kolovozu se održava tradicionalna Ribarska kaljska noć. Ljepote Nacionalnog parka Kornati te Parka prirode Telašćica koji se nalaze u samoj blizini otoka će učiniti vaše praznike nezaboravnim.

Molimo pričekajte trenutak!