Rivijera Split - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

RIVIJERA SPLIT - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Split je grad i luka u srednjoj Dalmaciji, metropola Dalmacije i njen industrijski, sveučilišni, ekonomski i administrativni centar. Do njega se dolazi autocestom Zagreb-Split, avionom ili brodom. Klima je mediteranska: vruća, suha ljeta i blage, vlažne zime. Split je jedno od najsunčanijih mjesta u Europi. Vegetacija je vazdazelena ( mediteranska), a u gradu i okolici uspijeva i suptropska vegetacija (palme, agave, kaktusi).

Split je prepun društvenih, kulturnih, zabavnih i sportskih događaja. osobito ljeti, kada se Split sa svojim trgovima, dvorištima i drugim prostorima pretvara u veliku pozornicu pod vedrim nebom sa tradicionalnim Splitskim ljetom, kada se izvode drame, opere i koncerti (od polovice srpnja do polovice kolovoza). Dan grada slavi se 7. svibnja, na Blagdan sv. Duje, zaštitnika grada.

U Splitu se boravi zbog mirisa kamena Dioklecijanove palače, mirisa brnistre i mora, ili da bi doživjeli bogat kulturni život, te u posljednje vrijeme i zbog posebno bogate turističke ponude. Nakon što odaberete smještaj u jednom od splitskoh ili okolnih hotela, ili u apartmanima privatnih kuća možete se uvjeriti u istinitost priča koje ste čitali ili ih čuli, da je Split grad spomenik, prepun raznih ljepota.

Drugi po veličini grad ove prebogate rivijere je Solin, grad smješten na dnu uvale Kaštelanskog zaljeva, 5 km sjeveroistočno od Splita. Njegova urbana strukture čak dotiče i miješa se sa splitskim sjevernim kvartovima.

Kada Solin gledamo danas teško zamisliti da je u antička vremena na ovim teritorijima postojao veliki rimski grad,Salona, ilirski centar, a kasnije administrativni centar Dalmacije, ali ta klasicistička i kršćanska arhitektura se odlično fuzira sa modernom i narodnom arhitekturom današnjice. Solin se povećava i mijenja, ali zadržava svoj identitet važnog arheološkog i povijesnog nalazišta.

Vranjic je vrlo slikovito naselje smješteno na poluotoku, odnosno uz more, južno od ušća rijeke Jadro, između ta dva povijesna grada, Splita i Solina. U prošlosti bijaše otok salonitanske luke zbog čega je tamo sačuvano mnogo ostataka iz rimske prošlosti.

Vrlo pitoreskno mjesto što se tiče samog ambijenta, danas je potpuno stopljeno sa lučko-industrijskim kompleksom sjeverne luke u Splitu. Ali u prošlosti poradi svoje ljepote su ga zvali „Mala Venecija“.

Današnji Stobrec smješten je na poluotoku, pored kojeg se razvio novi dio mjesta. Stobreč je sa svojih 4000 stanovnika okružen morem i s pansionima i hotelom pruža dobre mogucnosti za odmor i zabavu. Udaljen je samo 7 km od Dioklecijanove palace i sastavni je dio Splita.

Prostrana pješčana plaža, brojni platoi za sunčanje, bistro more, te veliki broj ugostiteljskih objekata sa bogatim izborom tradicionalne dalmatinske hrane i pića, čine Stobreč ugodnim boravištem.

Podstrana je malo turističko naselje mediteranskog ugođaja tek 8 km od Splita, koje se razvilo u njegovo elitno predgrađe. Uljepšana bujnom vegetacijom i prirodnim darom čistoga mora, Podstrana je odličan izbor za bijeg od svakodnevice.

Molimo pričekajte trenutak!