Otok Korčula - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

OTOK KORČULA - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Korčula je otok na južnom dijelu dalmatinskog arhipelaga; najnaseljeniji otok u Hrvatskoj premda tek šesti po veličini. Korčula, Lumbarda, Vela Luka i Račišće su glavna mjesta na obali a Blato, Žrnovo, Smokvica, Čara i Pupnat u unutrašnjosti otoka. Sva su mjesta povezana lokalnim cestama a trajektne i katamaranske linije povezuju otok Korčulu sa kopnom.

Korčula je navodno je bila dom lijepe Kerkyre, junakinje iz grčke mitologije, po kojoj je dobila ime. Ime Corkyra Melaine – Crna Korčula ukazuje na crnu boju otoka, obraslog borovima i ciprovima jer je otok uglavnom prekriven tipičnim meditaranskim raslinjem koje se podudara sa klimom koja je kroz cijelu godinu blaga i ugodna. Otok je dobro razveden nizom zaljeva i uvala. Od poluotoka Pelješca dijeli ga Pelješki kanal, a medu njima je najmanja udaljenost 1270 m.

Sjeverozapadnim dijelom otoka dominira veliko selo Blato sa serijom vrijednih skupina kuća i utvrda. Vela Luka je grad i luka smještena u dubokoj uvali na zapadnoj strani otoka. Danas je važno turističko središte, poznato po prekrasnoj prirodi, čak i izvan granica Hrvatske, sa svojim otočićima, brojnim uvalama i starim maslinicima.

Korčula je povijesni i turistički centar na sjeveroistočnoj obali otoka, smještena na malom poluotoku u Pelješkom kanalu, povezan sa kopnom sa uskom prevlakom. Poznata je po svojem izuzetnom kulturnom i povijesnom naslijeđu te dugogodišnjom tradicijom u moreplovstvu, brodogradnji te kamenoklesarstvu. Moreška je tradicionalna kavalirska igra koja na ulice Korčule donosi posebnu živost. To je najvažniji kulturni događaj u gradu, koji se odvija sveke godine 29. srpnja.

Lumbarda je slikovito mjesto na najistočnijem dijelu otoka, tek 6 km od samog grada Korčule. Lumbardu je oplemenjena tipičnim obiteljskim kućama (citadelama), predivnim pješčanim plažama te brojnim otočićima i uvalama te je karakterizira duga tradicija u pustolovnom robinzonskom turizmu.

Molimo pričekajte trenutak!