Jelsa - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

JELSA - Otok Hvar, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Jelsa je gradić i luka u slikovitoj uvali sjeverne obale otoka Hvara, najsunčanijeg otoka Jadranskog mora, poznatog po bujnoj vegetaciji i mirisnim nasadima lavande. S obje strane uvale se nalaze šumovite zavale idealne za opuštanje i kupanje. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo, brodogradnja, pomorstvo i turizam. S okolnim naseljima, Jelsa je povezana lokalnim prometnicama, a brodskom vezom sa Splitom i Bolom na Braču.

Okružena maslinicima, vinogradima i mediteranskim raslinjem, Jelsa tijekom 13. st. Jelsa služi kao luka obližnjeg mjesta Pitve, sela udaljenog 3 km od obale, podno Gozda. "Fons vocata Ielsa", obližnja močvara je zapravo kumovala imenovanju mjesta. I danas Jelsom dominiraju visoki jablanovi, vrlo neobičan prizor za dalmatianske otoke. Sredinom XIX. st. isušeni su močvarni tereni oko obale, gdje se postupno izgradilo novo središte Jelse.

Crkva Sv. Marije je 1535. utvđena te je vrlo uspješno branila mjesto od turske navale 1571. Prve kuće su izgrađene oko gotičke crkve Sv.Mihovila u Maloj bandi na sjevernoj strani uvale. Drugo je naselje nastalo oko crkvice sv. Ivana u Polju, koja je u XVII. st. pregrađena u baroknu građevinu osmerostrana tlocrta, te je primjer izvrsog rada u kamenu. Oko crkve se oblikovao trg okružen renesansnim i baroknim kućama gogatih brodovlasnika Jelse. Utvrđena župna crkva sv. Fabijana i Sebastijana, sagrađena u XVI. st., trobrodna je građevina prekrivena kamenim bačvastim svodom. Jedan od baroknih oltara rad je drvorezbara Antonija Porrija. U Novom parku je skulptura hrvatskoga skladatelja A. Dobronića (1878.-1955.), rad S. Drinkovića. Nedaleko od Jelse nalaze se ostaci grčke antičke tvrđave nazvane Tor, a na lokalitetu Crkvici ostaci rimske građevine.

Jelsa je gradić bogate turističke tradicije. Prvi je hotel, Jadran, sagrađen 1911. Ova popularna turistička destinacija nudi svojim gostima raznovrstan smještaj u hotelima, apartmanima i kampovima. Također imate vrlo dobru sportsko-rekreacijska ponudu. Igrališta za tenis, teniska škola, minigolf, boćanje te oprema za sportove na vodi i ronilačka škola su vam potpuno na raspolaganju. Uz poznatu gastronomsku ponudu plodova mora i čuvenih hvarskih vina Jelsa je omiljeno i traženo ljetovalište.

U ljetnim se mjesecima organiziraju prigodne kulturne i zabavne priredbe pod imenom Dani Antuna Dobronića (20. srpnja - 20. kolovoza). U ljetnim mjesecima se organiziraju i još neki kulturni i zabavni sadržaji. Stoga trgovi te otvoreno kino služe kao bina za koncerte suvremene glazbe ili klapske izvedbe. Na hotelskim terasama imate plesnu glazbu, igre i predstave. Diskoteku ćete naći u centru Jelse. Tradicionalna fešta vina se organizira svake godine tijekom zadnjeg vikenda u kolovozu, kada su izložena najbolja hvarska vina poslužena uz domaće gastronomske specijalitete.

Molimo pričekajte trenutak!