Istra - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

ISTRA - Hrvatska, Istra: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Istra je najveći hrvatski, a ujedno i jadranski poluotok. Nalazi se na sjevernom dijelu Jadrana, na teritoriju Hrvatske, Slovenije i Italije. Zapadna obala Istre je plića i bolje razvedena, dok je istočna strana strma i slabije naseljena. Istru se obično dijeli na tri dijela:
Crvena ( zapadna obala )
Bijela ( padine Učke i istok )
Siva ( središnja )
Istočna obala Istre tzv. Liburnija, odnosno zapadni dio Kvarnerskog zaljeva od 1993. godine administrativno je odvojena od ostatka Istre u sastavu RH, tako da je danas Istra podijeljena između dvije županije: Istarske i Primorsko-goranske. Veći dio Istre pokriva Istarska županija.
Naziv Istra prema nekim izvorima potječe od ilirskog plemena Histri, koje je živjelo na tom području. Na prostoru Istre miješaju se hrvatski ( čakavski ), talijanski i slovenski jezik.
Plavi i zeleni poluotok, čist zrak i more, puno sunčanih dana te bogato kulturno naslijeđe odavna privlače turiste u Istru. Početak suvremenog turizma nalazimo u ranim godinama 19. stoljeća. Današnja turistička Istra obiluje mnoštvom raznovrsnih turističkih kapaciteta i sadržaja, od onih na njenom obalnom, primorskom dijelu, do onih sve aktualnijih i traženijih u unutrašnjim, ruralnim područjima. Osim već poznatog stacionarnog turizma u mnogobrojnim hotelima, apartmanskim naseljima, kampovima, privatnom smještaju, danas se u Istri sve više razvija nautički, kongresni, izletnički, lovni i ribolovni, agroturizam, kulturni, eno-gastronomski, sportsko-rekreacijski, ronilački, konjički te ekološki turizam.

Molimo pričekajte trenutak!