Poluotok Pelješac - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

POLUOTOK PELJEŠAC - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Poluotok Pelješac predstavlja najljepši dio obale na cijelom Jadranu, smješten na najužnijem dijelu Hrvatske. To je poslije Istre i najveći poluotok u Hrvatskoj. Skoro 62 kilometra dug karakteriziraju ga visoka brda sa plodnim poljima idealnim za brojne vinograde. Vinogradarska trgovina te morska tradicija su pridonijele razvoju priobalnih naselja u zaštićenim uvalama. U plitkoj uvali Stonskog kanala su sagrađene velike solane, koje su bile vitalni proizvod slavne Dubrovačke Republike, dosežući dvije trećine njenih ukupnih primanja. Da bi zaštitila tu proizvodnju osniva se i planski gradi Veliki Ston te također i Mali Ston na suprotnij obali ušća Neretve.

Poluotok Pelješac je povezan sa kopnom dnevnim trajektnim linijama, kao i cestom preko Stona. Cijeli poluotok je obrasao gustom zimzelenom vegetacijom i tipičnim mediteranskim biljem, a brojem sunčanih dana spada među najtoplija mjesta na Jadranu. Pelješani se već vjekovima bave vinogradarstvom, maslinarstvom te uzgojem voća i povrća, zahvaljujući plodnoj zemlji i obilju sunca. Skoro je uvijek vjetrovito u Pelješkom kanalu. Ljeti najčešće puše lagani osvježavajući maestral, pogodan za jedrenje. Morske struje u kanalu su po naravi slabe, tek nešto ojačaju sa naletom juga.

Orebić je turistički gradić na južnoj obali poluotoka Pelješca pod planinom Sveti Ilija (961) i najpopularnije turističko odmaralište na Pelješkoj Rivijeri. Obala Orebića je puna malih pješčanih i šljunčanih plaža, među kojima je najveća plaža Trstenica, duga 1500 m. U mjestu se nalazi i trajektno pristanište za linije sa Korčulom, kojoj je Orebić najkraća veza sa kopnom.

Trpanj je naselje i luka na sjevernoj obali poluotoka Pelješca, 11 km sjeveroistočno od Orebića. Trpanj karakterizira blaga klima kao i cijelo ovo područje. U i naokolo Trpnja se nalaze predivne plaže. Viganj je naselje i lučica na zapadnom dijelu južne obale poluotoka Pelješca, 7 km zapadno od Orebića. Nalazi se u prostranoj uvali okrenutoj blagonaklonom jugu, siguranoj od sjevernih vjetrova, zaštićenoj u zaleđu brdom Sveti Ilija pa je ujedno i lučica za manje brodice. Inače je okolica mjesta vrlo pogodna za šetnje, planinarenje i skupljanje bilja.

Molimo pričekajte trenutak!