Hvar - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

GRAD HVAR - Otok Hvar, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Hvar je grad i luka na jugozapadnoj obali istoimenog otoka i njegovo najveće naselje. Leži u uvali koju s južne strane zaštićuju Pakleni otoci, a sa sjeverne nisko bilo. Najnoviji dio grada razvio se uz obalu oko hvarske luke. Danas je Hvar jedno od najposjećenijih turističkih središta Dalmacije ali i grad izuzetnoga kulturno-povijesnog naslijeđa. Sa svim većim mjestima na otoku (Stari Grad, Vrbanj, Jelsa i dr.) povezan je autobusnim linijama, a sa Splitom, Rijekom, Zadrom, Dubrovnikom i otocima arhipelaga čestim trajektnim linijama.

Ugodna klima, obilje sunca, prirodne ljepote, raznovrsna hotelsko-ugostiteljska i sportsko-rekreacijska ponuda privlače u grad turiste i ljeti i zimi. Zbog klimatskih karakteristika razvio se i lječilišni turizam. Davne 1868. u Hvaru je osnovano Higijeničko društvo, koje se brinulo za ugodan boravak stranaca u gradu. Tako se, zapravo, počeo razvijati suvremeni turizam. Prvi je hotel, Carica Elizabeta, otvoren 1903. godine.

Hvar je glavno mjesto najsunčanijeg dalmatinskog otoka, sa čak 320 sunčanih dana u godini. Poznat po ugodnoj toploj izrazito mediteranskoj klimi s mnogo sunca, veoma malo kišnih dana i gotovo bez snijega, u njemu vrijedi pravilo da turisti u hotelima plaćaju pola cijene pada li kiša cijeli dan, a ne plaćaju ništa ako padne snijeg. Pridodamo li tome mirise ružmarina i lavande, šumovitu obalu i izuzetnu kulturnu ponudu jasno je zašto je Hvar omiljeno turističko odredište. Plaže su stjenovite, uz male uvale sa šljunčanom plažom.

Hvar posjeduje iznimnu spomeničnu baštinu. Čuvaju ga sedam stotina godina stare zidine, zajedno sa utvrdama ponad njih. Ako prilazite Hvaru s mora dočekuje vas obalna promenada obrubljena palmama. A cesta iz trajektne luke vas dovodi na veličanstvenu pjacu, koju drže najljepšom u Dalmaciji. Pjacom dominira katedrala Sv. Stjepana a uokviruju je palače Groda te kamene kuće Buraga.

Na sjevernoj strani pjace se nalazi Kneževa palača, danas hotel “Palace”. Gradska lođa, uništena u turskim navalama, renovirana je te se u njoj od 1868. nalazi kavana. Od samog kompleksa prvobitne Kneževe plače očuvana je kula sa satom. Sa južne strane pjacu zatvara monumentalni Arsenal. Na prvom katu je tu 1612. godine uređeno prvo općinsko kazalište ne samo na području Hrvatske nego u cijeloj Evropi. Sam grad su izgradili utjecajni domaći i strani arhitekti.

Kao elitna turistička destinacija Hvar nudi kvalitetan i raznovrstan smještaj u hotelima, apartmanima, pansionima i kampovima. Nudi vam i brojne mogućnosti i za sport i rekreaciju. Tereni za tenis, stolni tenis, košarku, boćanje, kuglanje te iznajmljivanje rekvizita za vodene sportove su vam na raspolaganju. U restauracijama i konobama grada Hvara poslužuju se riblji specijaliteti, uz koje se odlično slaže kvalitetno i vrhunsko hvarsko vino.

Veliku važnost u hvarskoj turističkoj ponudi imaju tradicionalne kulturne manifestacije: Hvarsko ljeto (srpanj-kolovoz-rujan), folklorne i zabavne priredbe te ribarske fešte. Od vjerskih blagdana posebnom svečanom procesijom slavi se Sv. Stjepan papa (2. kolovoza), ujedno i Dan grada, zatim Sv. Prosper (10. svibnja), Sv. Križ (14. rujna), procesija Velikoga petka i dr. Postoje organizirani izleti.

Vegetacija je suptropska i bujna (palme, mrča, agave, lovor, ružmarin, borovi, pinije i dr.). Jugozapadno od otoka Hvara stoje Paklenski otoci, danas zanimljivi nautičarima i ljubiteljim divlje i surove prirode, a nekad su bili prirodna zaštitna luka samog grada. Posebno su atraktivni kupačima jer ovdje mogu uživati u suncu i moru u osami brojnih šumovitih uvala. ACI Marina Palmižana je smještena na otoku Sveti Klement, unutar Paklenih otoka, pred samom Hvarskom lukom. Ima 190 vezova a redovite veze sa Hvarom vam osiguravaju taxi brodovi. U blizini Marine se nalaze lijepe plaže.

Molimo pričekajte trenutak!