Otok Murter - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

OTOK MURTER - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Murter je najveći otok u sjeverozapadnom dijelu šibenskog arhipelaga, a od kopna ga dijeli uski Murterski kanal ali u mjestu Tisno se nalazi most koji vas spaja sa kopnom. Na otoku Murteru nalaze se četiri mjesta: Murter, Tisno, Jezera i Betina. Pored uzgoja maslina, stoke i ribarstva na otoku ćete naći najpoznatije brodogradilište drvenih brodova i to u Betini.

Pretežno strma jugozapadna obala je razvedena manjim uvalama. Uvala Kosirine služi za sidrenje manjih jahti tijekom bure. U uvali Slanica se nalazi lijepa plaža, restoran i kamp. Ove dvije uvale su, naravno pored ostalih na otoku, zaista vrlo atraktivne.

Najstariji poznati stanovnici otoka bili su Iliri, čemu svjedoče ostaci ilirskog naselja „Colentum“ pokraj Betine. Zbog svog položaja, u blizini Nacionalnog parka Kornati, otok Murter je privlačan nautičarima koji se sidre u njegovim uvalama.

Otok Murter je polazište prema Nacionalnom parku Kornati pa ga često nazivaju „Vrata Kornata“

Molimo pričekajte trenutak!