Rivijera Zadar - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

RIVIJERA ZADAR - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Obalni pojas ove rivijere obuhvaća mjesta koja se nalaze na Jadranskoj magistrali i ostala koja su s njom spojena područnim cestama. Slijedeći ovu cestu od sjeverozapada prema jugoistoku put započinjemo kod impresivnog Masleničkog mosta, koji premošćuje duboki i uski kanjon spajajući Novigradsko more sa Velebitskim kanalom. Tu se nalaze brojna mjestašca stiješćena podno Velebitskog masiva.

Na nešto većoj zaravni se smjestio Starigrad, danas većinom posvećen turizmu. Osim atraktivnog obalnog pojasa u njegovom neposrednom zaleđu naći ćete Nacionalni park Paklenica koji privlači brojne turiste. To je najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, osnovan 1949. Pored raznolike planinske kraške morfologije te specifične flore i faune park obilježavaju dva duboka kanjona Velika Paklenica (14 km) i Mala Paklenica (12 km) koji se vertikalno urezuju u Velebitski masiv. Malo južnije je smještena Rovanjska u kojoj se nalazi vrlo zanimljiva predromanička crkva sv. George iz 11. stoljeća.

Slikoviti gradić Novigrad se smjestio na jugoistočnoj obali Novigradskog mora uzduž relativno dugog zavojitog zaljeva. Na vrhu brda naći ćete ruševine utvrđene srednjevjekovne kule koja je pripadala obitelji Gusić-Kurjaković. Sjeverozapadno od Zadra, u vrlo plitkoj laguni na pješčanim obalama, gotovo potpuno okružen morem, leži Nin, jedan od najvažnijih povijesnih mjesta čitave regije. Od 9. stoljeća ovdje su stolovali hrvatski vladari te je bio sjedište Hrvatske biskupije. Najvažniji spomenik iz toga doba je potpuno očuvana crkvica sv. Križa.

Brojna naselja kao i grad Biograd se nalaze na relativno niskoj, lako dostupnoj obali zadarskog morskog pojasa. Danas uglavnom turistički centar, Biograd je imao važnu ulogu u hrvatskoj povijesti. Od samog osnutka je pripadao hrvatskoj etničkoj i kulturnoj osnovi. Nedaleko od Biograda je jezero Vrana, koje je u stvarnosti poplavljeno kraško polje. Rimski grad Zadar je odavde bio opskrbljivan vodom putem akvadukta. Vransko jezero je danas poznati ornitološki rezervat za brojne vrste močvarnih ptica, a nedavno je proglašen parkom prirode.

Mnogi zadarski otoci su vrlo raznoliki te su raspoređeni pred gradom u tri reda. U prednjem redu, relativno blizu obale se nalaze Ugljan i Pašman. Cijeli Ugljan a posebno naselje Preko, smješteni su direktno nasuprot Zadru, te su poput njegovih predgrađa, gravitirajući svom domaćinu sa kojim su povezani brojnim trajektnim linijama. Svih sedam naselja otoka Pašmana se uglavnom bave poljodjelstvom. Morski tjesnac Mali Ždrelac među otocima Ugljanom i Pašmanom je povezan mostom. Benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana je smješten na brdu Čokovac iznad Tkona, najvećeg naselja na otoku.

Najveći zadarski otok je Dugi otok, bez sumnje jedan od najslikovitijih i najljepših na cijeloj obali. Na svojoj jugoistočnom kraju je razveden u zaljev Telašćica, dug 10 km koji sam obuhvaća i brojne uvale i otočiće. Telašćica je danas zaštićeni park prirode. Na otoku Molatu se nalaze ostaci velikog koncentracijskog kampa koji je sagradila talijanska vojska tijekom II svjetskog rata, držeći pod nepodnošljivim uvjetima nekoliko tisuća ljudi, uglavnom žene i djecu. Na udaljenom otoku Silbi i danas možete naići na bogate kuće iz 18. stoljeća koje su u posjedovali kapetani i brodovlasnici.

Molimo pričekajte trenutak!