Otok Cres - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

OTOK CRES - Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Otok Cres se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na jugu je pokretnim mostom u Osoru povezan sa Lošinjom. Cres je brdovit otok dug 66 km i širok 2 do 12 km. Obala otoka je razvedena i obiluje mnogim uvalama i šljunkovitim plažama na svom zapadnom dijelu. Otok Cres je bio naseljn još u kameno doba te obiluje bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem. U središtu otoka Cresa nalazi se Vransko jezero, golem prirodni rezervoar pitke vode koji već dugi niz godina opskrbljuje stanovništvo Cresa i Lošinja. Do otoka Cresa može se doputovati na nekoliko načina. Morem do luke Porozina iz Valbinske na otoku Krku i Brestove u Istri. U sezoni je do otoka moguće doći trajektima iz Pule, Zadra i Rijeke, te dva puta tjedno iz Venecije i Ancone. Katamaran svakodnevno dolazi iz Rijeke. Direktnom autobusnom vezom može se doći svakodnevno iz Rijeke i Zagreba. Za nautičare na Cresu je jedna od najvećih i najljepših marina na Jadranu, dobitnica Plave zastave i otvorena je tijekom cijele godine. Najbliže zračne luke su na Krku i Lošinju.
Doživljaj Cresa je isključivo za posjetitelje koji vole prirodu i izvorne ambijente. Način života otočana nije se mnogo izmijenio. Želite li aktivan odmor i pobornik ste zdravog načina života možete uživati u ronjenju, plivanju, sportskom ribolovu , možete iznajmiti čamce, bicikle, sportske terene različitih namjena, možete planinariti, pješačiti, sakupljati ljekovito bilje, jedriti i štošta toga. Ako ste zaljubljenik u kulturu i u povijesne znamenitosti, na Cresu ćete naći ostatke antičkih gradova, rimokatoličkih crkvica, samostana i ostataka gradskih baština venecijanskog razdoblja pa sve do spomenika današnjice koji se nalaze u muzejima u Cresu i Osoru. Večer možete provesti u jednoj od mnogobrojnih otočkih konoba uz domaću ribu, janjetinu, creski ovčji sir, pršut i vino. Nakon odmaranja na jednoj od prekrasnih creskih plaža možete se i zabaviti. Otok Cres vam nudi brojne gradske fešte tijekom srpnja, u kolovozu Ljetni karneval- Ribarsku noć, za mlade disco, bar na otvorenom, beach rave party te romantične šetnje uz more pod zvijezdama.
U kampu Slatina nalaze se dvije velike šljunčane uvale "Slatina" i "Tiha", između kojih se proteže stjenovita plaža koja je dijelom netaknuta, a dijelom prekrivena betoniranim površinama za ležanje. U blizini se nalaze romantične plaže na osami za ljubitelje naturizma. Plaža Slatina jedna je od najljepših plaža otoka Cresa. Nagrađena je plavom zastavom koja simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš namijenjen odmoru, zabavi i rekreaciji. Najljepše plaže otoka Cresa možete obići samo izletničkim brod koji je lako iznajmiti po pristupačnim cijenama.

Molimo pričekajte trenutak!