Zavala - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

ZAVALA - Otok Hvar, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Zavala je atraktivno naselje i lučica na južnoj obali otoka Hvara, 13 km južno od Jelse sa kojom je povezano probijanjem tunela dugog 1,400 m. Sastoji se od starijega, unutrašnjeg, i novijega, obalnog, dijela s izgrađenim pristanom i plažom.Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, voćarstvo, ribarstvo i turizam.

Zanimljiva je kao odredište zbog brojnih plaža. Ovdje možete uživati u nedirnutoj prirodi i kristalno čistom moru. Na padinama iznad samog mjesta nalaze se brojni vinogradi u kojima nastaju najbolja hvarska vina. Posebnost Zavali daju prelijepa žala i blizina Šćedra, nenastanjenog otoka divlje ljepote. Iako je Zavala omiljeno izletište posjetitelja Hvara, vrijedi razgledati i njenu okolicu. Posebno su zanimljiva mala mjesta u kojima su se sačuvale tradicionalne seoske kuće.

Posebitosti ovoga mjesta su ljetna rezidencija obitelji Duboković-Nadalini (Biedermeyer stil, oko 1830) sa kapelicom Sv. Jurja. Nešto zapadnije se nalazi prijašnja rezidencija prvog gospodara mjesta, grofa Tadije Kačića, a na istočnom kraju Zavale se nalazi rezidencija njenog vlasnika iz 18. stoljeća sa starom kapelicom Sv. Petra. Nedaleko od Zavale prema mjestu Sveta Nedjelja nalazi se Grapčeva spilja u kojoj nalazimo potvrde da su još u doba neolita ovdje živjeli ljudi.

Molimo pričekajte trenutak!