Otok Vis - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

OTOK VIS - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Vis je najudaljeniji otok u srednjodalmatinskom arhipelagu, sa najvišim vrhom na visini od 587 m, Hum. Na otoku se nalazi 13 naselja sa oko 5000 stanovnika. U plodnim dolinama, pokrivenim crvenicom i mjestimice pješčanim nanosima, uzgaja se pretežno vinova loza. Na otoku nema svježih izvora vode osim nekoliko izvora blizu Komiže. Voda se ljeti dovozi brodom te se drži u cisternama.

Najvažnije ekonomske grane su ribarstvo sa tvornicom u Komiži, vinarstvo sa svojim moderniziranim procesom obrade te uzgoj povrća, posebno ranoga. Također na otoku nalazimo rasadnik palmi. Turizam postaje sve značajnijom gospodarskom djelatnošću. Vis je s kopnom povezan svakodnevnim trajektnim linijama iz Splita.

Uza zapadnu obalu otoka je prostrani zaljev Komiža s pješčanim dnom, dok njegova južna obala ima niz manjih uvala. Istoimeno naselje i luka Vis leži na sjevernoj obali otoka, gdje ima klifova

Glavna naselja na otoku, Vis i Komiža, međusobno su povezana cestom i brodskim linijama. Uz jugoistočnu obalu otoka su otočići Ravnik, Budihovac, Parzanj i Greben. Otok je izložen sjeverozapadnim i jugoistočnim vjetrovima.

Zbog opasnosti od gusara, naselja se formiraju pretežno u unutrašnjosti otoka; glavno mjesto je bilo Velo Selo. Krajem XV stoljeća nastaju neka veća naselja na obali, Komiža i Luka sv. Jurja (današnji Vis). Mjesta su povezana asfaltnom cestom.

Otok Vis (u prošlosti zvan Issa) poznat je od antičkog doba i može se pohvaliti burnom prošlošću i slavnim vremenima, o čemu svjedoče građevine i iskopine uvrštene u stalni postav Arheološkog muzeja u Splitu. Izvrstan primjer tomu su ostatci starog grada na padini južno od sadašnjeg mjesta Visa te dvije nekropole iz antičkog doba i ostatci rimskog kazališta na poluotoku Prirova.

Od građevine sa povijesno-umjetničkom vrijednošću treba navesti renesansnu palaču Gariboldi i ljetnikovac Marina Gazarovića, a od crkava župna crkva iz 1500. godine te crkva Sv. Ciprijana iz 16. st.

Osim po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, Vis je također poznat po svojim prelijepim krajolicima. U samoj unutrašnjosti otoka, na cesti prema Komiži, se nalaze brojni vinogradi gdje se uzgaja grožđe za pravljenje poznatih vina poput Viške vugave, Plavca te ostalih bijelih vina.

Sve do 1989 g. Je zapravo Vis bio nedostupan turistima jer je bio vojna baza te je to otok najočuvanije prirode. Prvenstveno je to mjesto mira i ugodnog odmora, dok podmorje skriva bogatstvo ribljeg svijeta i atraktivnih ronilačkih lokacija.

Od zabavnih sadržaja Vis tijekom srpnja i kolovoza nudi više ljetnih priredbi i tradicionalnih glazbenih događanja, a nudi i dobre mogućnosti za sport i rekreaciju na košarkaškim i teniskim terenima. Jugozapadno od Visa se nalazi otok Biševo, vrlo poznat po svojoj Modroj špilji.

Molimo pričekajte trenutak!