Rivijera Trogir - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

RIVIJERA TROGIR - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Trogirska rivijera obuhvaća jedno uže područje uključujući grad i okolna mjesta, počinje na oko 20 km vožnje glavnom cestom sjeverno od Splita a obuhvaća daljnjih 25 km vožnje. Trogir kao centar ove rivijere nudi brojna dragocjena umjetnička djela; na fasadama zgrada, na kipovima u kamenu, drvu, na platnima te su neka djela domaćih majstora i arhitekata poput Radovana, Blaža Jurja Trogiranina i Ivana Duknovića, i nekih stranih poput Andrea Alessia i Nikole Đovanija Firentinca. Trogir je bez sumnje pravi muzej srednjevjekovnog domovinskog nasljeđa. Od 1997 nadalje Trogir se nalazi na popisu spomenika kulture pod zaštitom UNESCO.

Širu okolicu Trogira (Trogir - Seget - Ciovo rivijera) obilježava bogata zelena vegetacija, brojni otoci i uvale, šljunčane i pjeskovite plaže. Osim visoko kvalitetnog smještaja u hotelima, pansionima, apartmanima, kampovima, te delikatesne domaće hrane, posebno ribljih specijaliteta, bogata je i ponuda sportskih i rekreacijskih sadržaja - tenis, balote, kuglanje, trčanje, škola surfanja i ronjenja. Zabava uključuje živahne ribarske noći i folklorne predstave ali i koncerte klasične glazbe u posebnim scenskim postavama u gradu. Trogir je grad raznolike turističke ponude te je i vrlo poularno odredište za ljubitelje brodova koji mogu dobiti sve usluge u odličnoj ACI marini Čiovo.

Na mjestu Pantana, 3 km od Trogira se nalazi zanimljiv utvrđeni kompleks renesansnih mlinova koje je dvadesetih godina XVI stoljeća podigao trogirski plemić Vitturi. Kompleks je oštećen u Il svjetskom ratu. Kao i u Domovinskom ratu. Nakon čega je obnovljen te zajedno sa okolišem proglašen ornitološkim i ihtiološkim rezervatom.

Obližnji otok Čiovo mostom povezan sa gradom Trogirom, bijaše nazvan „Trogirskom stajom“ . Još od Srednjeg vijeka su tu postojala sela Arbanija, Žedno, Okrug Gornji, Okrug Donji koja su pripadala Trogiru dok je mjesto Slatine, smješteno više na istok pripadalo Splitu. Zapadno od sela Arbanije, uzduž rive na moru se nalazi dominikanski samostan Svetog Križa, osnovan 1432. g. Samostan se odlikuje lijepim renesansnim dvorištem te respektivnom zbirkom umjetnina.

U zaleđu Trogira , zapadno od grada se u XVI stoljeću razvilo i utvrdilo selo Seget, dok obližnja Marina bijaše ljetna rezidencija trogirskih biskupa.

Molimo pričekajte trenutak!