Otok Pašman - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

OTOK PAŠMAN - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Otok Pašman je dio zadarskog arhipelaga te se nalazi jugoistočno od otoka Ugljana od kojega ga dijeli uski morski prolaz Ždrelac. Pašman i Ugljan su na neki način braća blizanci otoka jer su približno iste površine i položaja, sa slično smještenim naseljima, te su i povezani mostom. Strma zapadna obala razvedena je brojnim, od bure zaštićenim uvalama, posebice na jugoistočnom kraju. Duž slabije razvedene istočne obale nižu se sva otočna naselja: Tkon, Kraj, Pašman, Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac, koja su povezana regionalnom prometnicom. Iz mjesta Tkon ima i trajektzna veza s Biogradom na moru. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, povrtlarstvo, stočarstvo, ribarstvo i turizam.

Krajolik Pašmana krije brojne vinograde, maslinike, a bogat je i aromatičnim biljem. Na otoku su brojne šljunčane i pješčane plaže. Jedna od najljepših pješčanih plaža je u mjestu Mrljane koje je poznato i po maloj močvari s ljekovitim blatom. S vrha otoka Ugljana možete vidjeti Nacionalni park Kornate. Na otoku se nalaze i brojne staze za brdski biciklizam. Otok je naseljen od prapovijesti (ilirska gradina, rimski nalazi - Pašman, Banj). Uz uvalu Sveti Ante na jugozapadnoj obali predromanička jednobrodna crkvica. Naseljavali su ga prebjezi pred Turcima.

Molimo pričekajte trenutak!