Dugi otok - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

DUGI OTOK - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Dugi otok je najveći otok zadarskog arhipelaga koji se ponosi brojnim uvalama te je bez sumnje jedan od najslikovitijih i najljepših na cijeloj obali. Pruža se u smjeru sjeverozapad - jugoistok, te se sjevernije od njega nalazi otok Molat, a južnije Kornat. Najviši je vrh Vela straža sa tek 338 m. Zapadna je obala otoka strma i visoka, uz koju se nalaze mnogobrojni otočići. Ostale su obale položite, s nizom uvala, među kojima se pješčanim žalima ističu Solišćica, Pantera i Telašćica. Na svom jugoistočnom kraju razvedeni zaljev Telašćica, dug 10 km i sam obuhvaća brojne uvale i otočiće. Telašćica je danas zaštićeni park prirode.

Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, stočarstvo i ribarstvo. Najveće naselje je Sali, ostala naselja su: Zaglav, Žman, Brbinj, Božava, Luka, Veli Rat, Soline, Dragove i Savar. Uzduž otoka prolazi regionalna prometnica. Trajektnim vezama povezan sa Zadrom (Brbinj, Zaglav).

Dugi otok spominje Konstantin Porfirogenet sredinom X. st. pod imenom Pizuh. U X.-XI. st. otok se u ispravama naziva Insula Tilagus (naziv sačuvan u imenu zaljeva Telašćice). Iz starohrvatskog razdoblja sačuvale su se u cijelosti ili djelomično, crkvice, suhozidne kućice i grobovi

Na Dugom otoku postoji maslinik Saljsko polje, lokalno nazvan „maslinova šuma“ s maslinama starim i do 700 godina. Zagonetni svijet podmorja moći ćete upoznati na ronilačkim lokacijama kojih je u okolici mnogo. Preko ljeta se na Dugom otoku održavaju razne ribarske večeri, utrke magaraca, sportske priredbe i natjecanja, od kojih su najpoznatije Saljske užance u mjestu Sali. Na Dugi otok svakodnevno prometuju brodske linije iz Zadra.

Molimo pričekajte trenutak!