Stari Grad - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

STARI GRAD - Otok Hvar, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Stari Grad je naselje i luka na sjeverozapadnom dijelu otoka Hvara. Od grada Hvara udaljen je 18 km po lokalnoj otočnoj cesti. Povezan je sa kopnom trajektnim vezama iz Rijeke, Splita, Dubrovnika. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, prerada grožđa, ribarstvo i turizam.

Jedan je od najstarijih gradova Europe i najstariji grad na Hvaru, te su ga već u 4. st.p.n.e. naselili Grci, i nazvali Pharos. Kiklopski zidovi su 9 kilometarski ostaci grčkih zidina koje su opasivale Pharos. Grke su naslijedili Rimljani, a renesansu Starog Grada obilježili su hrvatski pisci i umjetnici. Tako se ispod razine današnjeg pločnika u kući u Srednjoj ulici nalazi rimski mozaik iz 2. st. A u crkvi Sv. Ivana možete vidjeti ranokršćansku krstionicu iz 6. st. Na lokalitetu Pod Dolom se nalaze ostaci vile rustice.

Hektorovićev tvrdalj je renesansna kombinacija palače i tvrđave koju je u 16. st. dao izgraditi Petar Hektorović, hvarski pjesnik, autor Ribanja i ribarskog prigovaranja. U blizini se nalazi ribnjak okružen arkadama i parkom, a pred kućom na trgu postavljen je pjesnikov kip. U Dominikanskom samostanu se nalazi zbirka arheoloških predmeta i lapidarij,a u galeriji Jurja Plančića, pregled hrvatske likovne umjetnosti XX. st. i njegovog djela.

Plaže u mjestu su stjenovite, betonske ili šljunčane, a okolno more poznato je po bogatom ribljem svijetu. Starigrad je s jedne strane okovan kopnom, odnosno poljima lavande i vinogradima, a s druge zaštićen morem, zbog čega posjeduje posebnu turističku privlačnost i spada među najposjećenija ljetovališta na Jadranu.

U mjestu se nudi raznovrstan i kvalitatan smještaj u apartmanima i sobama privatnih kuća, a u restauracijama i konobama vrsna ponuda domaćih specijaliteta, posebice ribljih, i vrhunskih vina starigradskih podrumara koji su višestoljetnu tradiciju vješto spleli s modernom tehnologijom. Što se tiče sporta i rekreacije na raspolaganju su vam tereni za tenis, košarku, nogomet i boćanje te sportovi na vodi poput jedrenja na dasci i ronjenja.

Tijekom ljetne sezone Stari Grad obiluje kulturno-zabavnim događanjima poput Starogradskog ljeta te tradicionalne manifestacije restauratorske, slikarske i glazbene radionice Hic Faros, hic ars, ili plivačkog maratona Faros,a projekcije aktualnih filmova možete pogledati u Ljetnom kinu.

Molimo pričekajte trenutak!