Rivijera Omiš - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

RIVIJERA OMIŠ - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Omiška rivijera obuhvaća jedan uski obalni pojas koji se proteže od Jesenica na sjeveru do Piska na jugu. Mosorski masiv predstavlja jednu prirodnu barijeru između obale i njenog zaleđa. Klimatske karakteristike pospješuju izrazito mediteransku vegetaciju koja zajedno sa ruralnom arhitekturom niza ovih malih mjesta stvara jednu vrlo idiličnu sliku.

Prvo mjesto najbliže Splitu, Krilo Jesenice se nalazi nekih 15 km južno od grada. Ono je dio općine Dugi Rat zajedno sa ostalim malim mjestima od Podstrane do Omiša, idealnim za mirniji tip odmora. Nalazi se na dijelu obale kojom se nižu male skrovite uvale s osamljenim žalima, a kupališta pred kućama i pansionima su betonirana. Luka na rtu Krilo podno Jesenica je vrlo zanimljiva, onako prepuna brodova za vađenje pijeska, što u prošlosti bijaše vrlo uobičajen posao žitelja na ušću rijeke Cetine, i nadasve dobro plaćen.

Sumpetar je sljedeće mjesto južno od Splita, na pola puta do Omiša. Obala je na ovom dijelu vrlo razvedena prepuna malih šljunkovitih plaža, te finim betonoranim plažicama ispred privatnih kuća koje su direktno na moru.

Dugi Rat je naselje i luka između Splita i Omiša. Mjesna zajednica Dugi Rat zapravo obuhvaća sva mjesta od Podstrane do Omiša u dužini od 12 km. Planinski masiv prekriven borovim šumama, koje se protežu sve do plaža, čini ovo područje posebno lijepim. Zelenilo, čisti zrak, blaga klima i predivan pogled na more i otoke su stvari koje će zasigurno dojmiti svakog posjetioca na prvi pogled. Pješčane plaže odličan su izbor za ljetovanje obitelji s malom djecom, a akvatorij Bračkog kanala pred kojim se pruža Dugi Rat osigurava nautičarima, daskašima i skijašima na vodi aktivan odmor s mnogim sportskim sadržajima.

Duće su vrlo slikovito mjesto na lokalitetu Poljica, predjelu podno mosorskog planinskog lanca. Smještene su nekih 3 km od Omiša i 25 km od Splita na Jadranskoj magistrali prema Dubrovniku. Svoju slavu Duće duguju pješčanim plažama koje se protežu u neprekinutom nizu od 4 km. U prošlosti pripadaju slavnoj Poljičkoj republici kojom vlada Veliki knez po odredbama Poljičkog statuta. Takva baština ostavila je neizbrisiv ambijentalni ugođaj mjestu koje se diči očuvanim primjercima pučke ruralne arhitekture.

Omiš je grad na Jadranskoj magistrali, 28 km južno od Splita, smješten na ušću rijeke Cetine, koja je začuđujuće uspjela izdubiti planinsko stijenje stvarajući kanjon vrlo impresivnog izgleda. Omiš duguje svojoj rijeci svu svoju slavu; prošlu, sadašnju i buduću. U prošlosti bijaše sigurno sklonište gusara, a danas predstavlja turistički biser. Neosvojive litice bijahu idealno mjesto za izgradnju brojnih utvrda koje su štitile Omiš koji nije dijelio sudbinu svog zaleđa, štoviše turske navale su ga zaobišle.

Župna crkva sv. Mihovila je dovršena 1629 godine. Odmah do crkve je mali pitoreskni trg, na kojem se već 32 godine održava Festival Dalmatinske klapske pjesme. Na brzacima rijeke Cetine nalaze se Radmanove mlinice, okružene impozantnim platanama te uzgajalištem pastrva. Danas je to najomiljenije odredište izletnika srednje Dalmacije.

Pisak je malo turističko mjesto atraktivne Makarske rivijere, 40 km južno od Splita te 18 km udaljeno od Makarske. Ova rivijera je poznata po svojoj divnoj obali i šljunčanim plažama kilometrima dugim. Rijetka naseljenost i dugi dijelovi obale bez kuća rezultiraju čistim i bistrim morem.

Stanići su malo ribarsko mjesto 10 km udaljeno od Omiša u smjeru Makarske. Zbog svog položaja na padinama planine nudi prekrasan pogled na Brački kanal i otok. Zrak je ovdje potpuno nezagađen, more plavi i bistro, plaže tihe i čiste, daleko od agresivne užurbanosti modernoga života i turističke industrije.

Stoga je mjesto idealno za miran obiteljski odmor u predivnom ambijentu. Oni koji vole vanjske aktivnosti mogu se okušati u vodenim sportovima, raftingu ili veslanju na rijeci Cetini. Za one koji se vole zabaviti i opustiti mogu u Omišu slušati klape, večerati u odličnim restoranima, šetati i uživati u sjajnom mediteranskom ugođaju i arhitekturi.

Molimo pričekajte trenutak!