Sućuraj - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

SUĆURAJ - Otok Hvar, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Sućuraj je naselje i mala luka u istoimenoj uvali na istočnom dijelu otoka Hvara. Na regionalnoj je prometnici koja spaja sva mjesta na otoku, te uz trajektno pristanište iz kojeg polaze česte linije za Split i Drvenik, predstavlja najvažniju luku na ovoj strani otoka. Promet se odvija preko Sućuraja do svih ostalih mjesta što je uvjetovalo razvoj turizma kao dodatne gospodarske djelatnosti. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo, prerada ribe i naravno turizam.

Kontinuitet kultura i naroda počevši od Ilirskih vremena kroz cijelu dugu povijest koji su ostavili traga je vrlo razumljiv kako je Sućuraj zapravo vrlo važno strateško i geografsko polazište prema ostalim mjestima na otoku. Razne opasnosti od Turaka ili gusara s Neretve su kreirale posebnu arhitekturu mjesta tako da su sve kuće spojene, te prema ulici su svojim vanjskim dijelom zatvorene kamenim vratima, a otvorene prema unutarnjem dvorištu serijom lukova što pokazuje vrlo defenzivni karakter gradnje. Tiejkom vladavine Venecije Sućuraj je bio točka gdje su se spajale tri granice; venecijanska, turska i ona Dubrovačke republike.

Pastirske i ribarske nastambe sa nelih 150 stanovnika su izgrađene vjerojatno sredinom XV. st. Od samostana augustinaca, koji su se ovdje naselili 1573., sačuvan je samo dio. Oni su zapravo prebjegli iz samostana u Zaostrogu, te osnovali dva konačišta sa kapelicama Sv. Ante i Sv. Križa. Utvrđenje za obranu naselja podignuli su Venecijanci 1631. Pred baroknom crkvom sv. Ante (iz 1664.) slikoviti trg. U crkvi Sv. Ante nalazi se lapidarium u vidu kolekcije kamenih ostataka. Sućuraj je ime dobio po crkvi Sv. Jurja, a proslava sveca zaštitnika se odvija 23.travnja što je i Dan župe. Na trijemu crkve je vidljiv natpis na ćirilici koji ukazuje na porijeklo stanovnika sa kontinenta.

Zapadno od naselja, na sjevernoj obali Hvara, ima mnogo uvala s pješčanim plažama. Neke od njih su poradi svoje prirodne ljepote proglašene zaštićenim područjima kao Mlaska, Krivodolac, Studenac, Divlja Vela, Divlja Mala, Gornja Didina, Donja Didina, Mala Mosevčica, Vela Mosevčica, na sjevernoj obali, ali i Perna, Židigova, Rasohatica, Slivanske Lučice, Prapatna, Martinovik, Arižišće na južnoj. Smještaj vam se nudi u privatnim sobama i apartmanima a posebno ovdje možete uživati u domaćoj hrani i ribi lokalnih ribara.

Molimo pričekajte trenutak!