Podstrana - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

PODSTRANA - Hrvatska, Split: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Podstrana je malo turističko naselje mediteranskog ugođaja 8 km od Splita, središta srednje Dalmacije, koje se razvilo u njegovo elitno predgrađe. Uljepšana bujnom vegetacijom i prirodnim darom čistoga mora, Podstrana je odličan izbor za bijeg od svakodnevice.

Prostire se pod brdom Perun sa svojih 553 m visine, na čijim blagim padinama bijahu sagrađene antikne rustikalne vile, te renesansne kuće za odmor i palače. Kolijevka drevne Podstrane je Stara Podstrana, niz vodoravno položenih kamenih kuća, te vrtova i uličica kojima će zauvijek odzvanjati duh prošlosti. Odatle je život preselio uz morski pojas gdje se danas nalaze urbana mjesta Strožanac, Grljevac, Sveti Martin, i Mutogras.

Dva svetišta sv. Juraja blistaju na planinskim vrhovima prema nebu, najjača dva uporišta duhovnosti svetog naslijeđa Stare Hrvatske. Mirnodobska pogodba između kneza Mislava i mletačkog dužda Petra Tradenija slopljena je u blizini crkve sv. Martina u Podstrani, a u njoj se po prvi put spominje „mare nostrum“.

Gospodarska je osnova poljodjelstvo (maslinici, plantaže bresaka, vinogradi...) i turizam. Na području općinskog teritorija skoro 2000 obitelji radi u turističkoj djelatnosti, iznajmljuju sobe i apartmane i na raspolaganju turistima i posjetiocima je skoro 1900 registriranih kreveta.

Izgradnja malih privatnih hotela te velike aglomeracije „Lava“ obogatili su smještajne kapacitete u Podstrani sa još više od 1000 kreveta te cijelim nizom popratnih sadržaja koji su podigli razinu aktivnog turizma.

Zahvaljujući geografskim posebitostima posjetioci mogu birati među različitim sadržajima rekreacije u prirodi; stazama za šetnju, penjanje ili biciklizam, izlet u staro selo Podstrana, posjet kulturno povijesnim lokalitetima.

Na moru birajte između windsurfinga, jedrenja, skijanja na vodi, i padobranstva na vodi. Nude se i dnevni izleti, jahanje u prirodi što je nekih 30 km udaljeno, fish-picnicks, posjeti na raznim povijesno-kulturnim lokalitetima.

I napokon, nakon svih napornih aktivnosti u prirodi čeka vas odlična gastronomska ponuda domaće i internacionalne hrane i vina u brojnim konobama, restoranima, pizzerijama i kafićima.

Molimo pričekajte trenutak!