Split - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

SPLIT - Hrvatska, Split: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Split je grad i luka u srednjoj Dalmaciji, metropola Dalmacije i njen industrijski, sveučilišni, ekonomski i administrativni centar. Do njega se dolazi autocestom Zagreb-Split, avionom ili brodom. Klima je mediteranska: vruća, suha ljeta i blage, vlažne zime. Split je jedno od najsunčanijih mjesta u Europi. Vegetacija je vazdazelena ( mediteranska), a u gradu i okolici uspijeva i suptropska vegetacija (palme, agave, kaktusi).

Na ovoj pogodnoj lokaciji, u južnoj uvali splitskog poluotoka, rimski car Dioklecijan je u 4. stoljeću sagradio svoju luksuznu vilu, koja predstavlja u isto vrijeme dobro zaštićenu vojnu utvrdu. To je građevina kvadratnog oblika sa kutnim utvrdama te dobro očuvanom fasadom. Ulazilo se kroz četiri vrata (zlatna, srebrena, željezna i brončana). Pored Zlatnih vrata se uzdiže monumentalni spomenik Grguru Ninskom, djelo kipara Ivana Meštrovića, iz 1929.

Nakon smrti cara Dioklecijana njegov veličanstveni mauzolej postaje katedrala Sv. Dujma. Početkom XIV stoljeća podignut je uz nju i zvonik, jedan od simbola Splita danas. Od 1979. godine centar Dioklecijanova palača je, prema međunarodnim konvencijama, pod UNESCO-vom zaštitom. Kao jedan od najočuvanijih primjera klasično antičke palače, smatra se ključnim modelom proučavanja takvog tipa arhitekture.

Umjetnički spomenici u Splitu se ponajviše nalaze u samom povijesnom centru grada. Centralni trg, Peristil, je bio centar javnog života u palači. Na njemu se ističe palača Grisogono-Cipci, ugrađena u zapadnu kolonadu Peristila. I druge palače u centru se ističu svojom ljepotom i umjetničkom vrijednošću kao palača Cindro, krasan primjer barokne arhitekture, te palača Papalić, kasno gotički kompleks ( u njoj je smješten Gradski muzej).

Kroz zapadna vrata se otvara gradski trg, imenovan Narodnim trgom (na njemu se nalazi Etnografski muzej). Južno od tog trga, blizu rive se nalazi Voćni trg. Njime dominiraju ostaci gradske utvrde koji su sagradili Venecijanci 1435. godine kao svoj garnizon. Sa sjeverne strane trga se nalazi palača Milesi, baroknog stila, pred kojom se uzdiže brončani spomenik ocu hrvatske književnosti Marku Maruliću, djelo kipara Ivana Meštrovića.

Prostor ispred fasade palače se pretvorio u atraktivno gradsko šetalište koje poradi svoga izgleda i okolne arhitekture pruža pogled na grad koji oduzima dah i bez sumnje je jedna od najljepših šetnica na istočnoj Jadranskoj obali. Na zapadu šetnica završava reprezentativnim Trgom republike, sagrađenim u neorenesansnom stilu. Sa njene zapadne strane se proteže Marmontova ulica, danas gradsko šetalište.

Poluotok Marjan sa istoimenim brdom prekriven je park šumom i smatra se najomiljenijim mjestom za izlete Splićana. Građani Splita su već generacijama na njega ponosni te ga pažljivo održavaju i obogaćuju. Marjanska skalinada vas vodi do vrha Telegrin, sa kojeg puca pogled na Splitski poluotok, Kozjak, Mosor, Kastelanski zaljev, Salonu, Klis, Trogir i Ciovo, te otoke Soltu, Brac, Hvar i Vis. Na južnim obroncima Marjana nalazi se Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, sa jednom od najvažnijih zbirki srednjevjekovne umjetnosti u Evropi. U samoj blizini je Galerija Meštrović, poklon poznatog hrvatskog kipara sa njegovim najboljim djelima. Sa sjeverne strane Marjana se nalazi Poljud gdje je smješten važan franjevački samostan i u samoj blizini sportskog kompleksa, crkvica Presvetog Trojstva. Na cesti koja vodi od Poljuda do grada je Arheološki muzej, osnovan 1820. i time je najstarija muzejska institucija u ovom dijelu Evrope.

Split je prepun društvenih, kulturnih, zabavnih i sportskih događaja. osobito ljeti, kada se Split sa svojim trgovima, dvorištima i drugim prostorima pretvara u veliku pozornicu pod vedrim nebom sa tradicionalnim Splitskim ljetom, kada se izvode drame, opere i koncerti (od polovice srpnja do polovice kolovoza). Dan grada slavi se 7. svibnja, na Blagdan sv. Duje, zaštitnika grada.

U posljednje vrijeme se velikom brzinom razvija nautički i podvodni turizam, zahvaljujući svojim brojnim marinama. Splitske plaže također pridonose rastućem broju turista. Najopremljenija splitska plaža su Bačvice koja često ima ulogu pozornice za razne spektakle. Grad Split obiluje restauracijama i konobama u kojima se može uživati u domaćim specijalitetima.

U Splitu se boravi zbog mirisa kamena Dioklecijanove palače, mirisa brnistre i mora, ili da bi doživjeli bogat kulturni život, te u posljednje vrijeme i zbog posebno bogate turističke ponude. Nakon što odaberete smještaj u jednom od splitskoh ili okolnih hotela, ili u apartmanima privatnih kuća možete se uvjeriti u istinitost priča koje ste čitali ili ih čuli, da je Split grad spomenik, prepun raznih ljepota.

Molimo pričekajte trenutak!