Stobreč - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

STOBREČ - Hrvatska, Split: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Stobreč je maleni grad u srednjoj Dalmaciji, 6 km jugoistočno od Splita, na Jadranskoj magistrali prema Makarskoj i Dubrovniku. Ekonomija mjesta se zasniva na poljodjelstvu, proizvodnji vina, uzgojem voća i povrća i turizmu. Obalni pojas karakteriziraju strme litice.

Osnovali su ga grčki kolonisti s otoka Visa (Issa) u 3.st.prn.e,na mjestu jednog ranije nastalog ilirskog naselja i nazvali ga Epetion. Najupečatljiviji dokaz postojanja antičkog Epetiona (Epetiuma) su ostaci grčkog bedema na sjevernoj strani poluotoka. Taj bedem je rijedak primjer gradske fortifikacije iz vremena prije naše ere na ovom području.

Noviju povijest Epetiuma obilježava pojava kršćanstva. 0 tome svjedoče ostaci velike starokršćanske bazilike s kraja 5.st. koje možemo vidjeti u centru mjesta, Bazilika dobiva ime prema rimskom mučeniku Laurenciju (Lovrenco, Lovre).

Današnji Stobreč smješten je na poluotoku, pored kojeg se razvio novi dio mjesta. Stobreč je sa svojih 4000 stanovnika okružen morem i s pansionima i hotelom pruža dobre mogućnosti za odmor i zabavu. Udaljen je samo 7 km od Dioklecijanove palače i sastavni je dio Splita.

Prostrana pješčana plaža, brojni platoi za sunčanje, bistro more, te veliki broj ugostiteljskih objekata sa bogatim izborom tradicionalne dalmatinske hrane i pića, čine Stobreč ugodnim boravištem.

Kulturni program sastoji se od organizacije pučkih fešta u samom mjestu. Blizina Splita omogućuje posjet brojnim kulturno-zabavnim (bogati program Splitskog ljeta) i sportskim priredbama.

Molimo pričekajte trenutak!