Omiš - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

OMIŠ - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Omiš je grad na Jadranskoj magistrali, 28 km južno od Splita. Velike kamene litice dominiraju ovim gradom kao da ga štite kroz stoljeća. Stari dio grada koji pod njima je uklesan pravo je blago prošlosti.

Omiš je smješten na ušću rijeke Cetine, koja je začuđujuće uspjela izdubiti planinsko stijenje stvarajući kanjon vrlo impresivnog izgleda. Vrlo važna strateška položaj je utjecao na naseljenost mjesta kroz klasična, pradavna vremena.

Omiš duguje svojoj rijeci svu svoju slavu; prošlu, sadašnju i buduću. U prošlosti bijaše sigurno sklonište gusara, a danas predstavlja turistički biser. Ratovi i trgovina su obilježili prošla stoljeća i utjecali su na sudbine njegovih stanovnika. Nakon pada hrvatske države u ranom srednjem vijeku još jednom je procvalo gusarstvo te je stanovništvo došlo na zao glas koji ih je pratio vrlo dugo. Pape, Venecijanci i Splićani su joj se usprotivili ali jako dugo nisu imali rezultata.

Neosvojive litice bijahu idealno mjesto za izgradnju brojnih utvrda koje su štitile Omiš koji nije dijelio sudbinu svog zaleđa, štoviše turske navale su ga zaobišle. Zaostaci prava na lokalnu samoupravu nisu prestali te je Omiš za vrijeme austrijske vlasti bio relativno samostalan. Međutim od sredine XV stoljeća Omiš pripada Venecijanskoj republici. Poljička republika je također dio njegove prošlosti – u njenom statutu o ruralnoj demokraciji je među ostalima Thomas More našao osnove za svoju „Utopiju“.

Crkva sv. Petra je vrlo važan primjer predromaničke arhitekture Hrvata. Urbanistička struktura Omiša potječe još iz Srednjeg vijeka.Zidine iz tog razdoblja su srušene još u XIX stoljeću osim manjeg dijela južne strane kule Peovica (Mirabella) zasigurno najtipičnije romaničke kule i ujedno najočuvanije u Dalmatia (XIII stoljeće). Uzduž grada se nalaze ruševine srednjevjekovne kule Starigrad.

Župna crkva sv. Mihovila je dovršena 1629 godine. U njoj prevladavaju manieristički i neobarokni elementi. Odvojen od crkvene zgrade nalazi se harmoničan zvonik iz istog perioda. Odmah do crkve je mali pitoreskni trg, na kojem se već 32 godine održava Festival Dalmatinske klapske pjesme. Renesansni oltar sa slikom Jacopa Palme il Giovane se nalazi u crkva Svih Svetih iz XVI stoljeća.

Na brzacima rijeke Cetine nalaze se Radmanove mlinice, okružene impozantnim platanama te uzgajalištem pastrva. Danas je to najomiljenije odredište izletnika srednje Dalmacije. Pješčane i šljunkovite plaže, brojna izletišta, potpuno različito zaleđe od mediteranskog štiha su razlozi koji se nameću posjeti ovoga jedinstvenoga grada; slana i slatka voda,mediteranska i druga skoro planinska klima, tišina i žamor grada su suprotnosti koje je vrlo teško igdje drugdje pronaći.

Ostale znamenitosti vrlo vrijedne vašeg posjeta bi bile: franjevački samostan, gradski muzej, staro gradsko groblje, srednjevjekovni gradski centar, Omiško kulturno ljeto, Plivački maraton... Omiš vam nudi brojne sportske i rekreacijske terene; za nogomet i rukomet, tenis, balote, te odbojku na pjesku možete igrati na glavnoj gradskoj plaži. Na liticama kanjona rijeke Cetine se nalazi 30 staza za slobodno penjanje; a opremu možete posuditi.

Molimo pričekajte trenutak!