Tisno - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

TISNO - Otok Murter, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Murter je najveći otok u sjeverozapadnom dijelu šibenskog arhipelaga, a od kopna ga dijeli uski Murterski kanal. U mjestu Tisno se nalazi most koji vas spaja sa kopnom. Na otoku Murteru nalaze se četiri mjesta: Murter, Tisno, Jezera i Betina. Tisno je naselje na istočnoj obali, a dijelom na susjednom kopnu. Nalazi se 29 km sjeverozapadno od Šibenika. Razvilo se na najužem dijelu Murterskoga kanala u Murterskom tjesnacu, preko kojeg vodi navedeni most.

Prvi puta se spominje 1474. godine, kada za vrijeme turske najezde te u ratu protiv Mlečana, brojni doseljenici nastanjuju ovaj kraj povlačeći se pred neprijateljem. Most koji povezuje mjesto Tisno sa otokom Murterom izgrađen je početkom 18. stoljeća, a već 1832. godine na njegovo mjesto postavljen je novi pokretni most. Što se tiče povijesno-kulturnih znamenitosti u mjestu se nalazi Gradska kula, nastala u 15. st. Župna crkva Sv. Duha iz 1548. je naknadno ukrašena u baroknom stilu. Na mjestu za koje legenda kazuje da se ukazala Gospa nalazi se svetište Gospe od Karavaja. U kopnenom dijelu naselja Tisno se nalazi crkvica Sv. Martina.

Od kulturne baštine vrijedno je spomenuti župnu crkvu sv. Duha iz 1548. godine, barokiziranu 1640., a proširenu 1840. godine. Zvonik crkve izgradili su 1684. godine domaći majstori. Crkva Gospe od Caravaggia zavjetna je crkva talijanske obitelji Gelpi, sagrađena početkom 18. stoljeća.

Svake godine, 26. svibnja, ovdje hodočaste tisuće vjernika iz čitave Dalmacije. No, najstariji kamen povijesne baštine ovoga područja nalazi se nedaleko Tisnoga, na brdašcu Ivinj. Tamo je romanička crkva sv. Martina iz 13. stoljeća, sagrađena na temeljima starokršćanske bazilike.

U Tisnom danas živi oko 1500 stanovnika. Tišnjani se oduvijek bave poljodjelstvom, uzgojem vinove loze, maslina te voća i povrća. Ribarstvo je bilo tek usputna djelatnost. Međutim, interes turista za ovim krajevima, prilika je za razvitak nove djelatnosti - turizma, koji je među Tišnjanima već uzeo maha. Osim hotelskih smještajnih kapaciteta i autokampova, Tisno raspolaže sa oko 1300 ležaja privatnih soba i apartmana. Naselje je opremljeno suvremenom infrastrukturom, dobro je prometno povezano te obiluje kulturnim i ugostiteljskim sadržajima. A duge plaže uz hladovinu mediteranskog bora, dodatna su garancija ugodnog odmora

Tisno organizira lokalne zabave i prigodni program prilikom obilježavanja vjerskih blagdana, ali grad Šibenik, udaljen od Tisnog samo 30 km, u sklopu svojih ljetnih manifestacija nudi svoj Dječji festival koji ne smijete propustiti, jer je poznat po atraktivnom programu koji ulice Šibenika pretvara u živu pozornicu.

Molimo pričekajte trenutak!