Murter - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

MURTER - Otok Murter, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Murter je najveći otok u sjeverozapadnom dijelu šibenskog arhipelaga, a od kopna ga dijeli uski Murterski kanal ali u mjestu Tisno se nalazi most koji vas spaja sa kopnom. Na otoku Murteru nalaze se četiri mjesta: Murter, Tisno, Jezera i Betina. Murter je jedno od triju većih naselja na istoimenom otoku Murteru koji je mostom kod Tisnog povezan s kopnom. Podno brda Raduč smjestila se stara jezgra istoimenoga mjesta na ovom prekrasnom otoku s tipično pučkom arhitekturom, mnoštvo arheoloških iskopina iz antike i srednjeg vijeka.

Nalazi se 50 km od Zadra te 30 km od Šibenika, u uvali Hramina. Zaštićen trima brežuljcima, u okolišu bogatom pješčanim plažama, borovom šumom i starim maslinicima ovdje ćete pronaći zaista pravi mediteranski raj, idealan za miran odmor. U susjednoj uvali Slanica smjestilo se lijepo uređeno kupalište i hotelsko naselje, a volite li mirnije plaže i tihe uvale naći ćete ih u neposrednoj blizini mjesta.

Murter ima kontinuitet od antičkog vremena o čemu svjedoče ostaci rimskog naselja Colentum na Gradini, između uvala Slanica i Hramina. Pod hrvatskim imenom Srimac otok se spominje 1251. godine. Od sakralnih spomenika treba spomenuti kapelicu Sv. Roka iz 1760. godine, župnu crkvu Sv. Mihovila rekonstruiranu 1770. godine u kojoj se čuva nekoliko vrijednih slika, te crkvu Gospe od Gradine. U Murteru 1866. godine otvara prva seoska čitaonica na području cijele Dalmacije.

Murter ima gotovo idealne uvjete za razvoj turizma. Lijepe sunčane plaže, brojni smještajni kapaciteti i široka lepeza usluga, samo su djelić onoga što Murter već godinama čini jednom od najposjećenijih destinacija u ovoj regiji. Gostima je na raspolaganju tisuću apartmanskih ležaja u privatnom smještaju, a otok i njegova šira okolica, nezaobilazno su mjesto nautičara. Za njih moderna marina smještena u murterskoj uvali raspolaže sa 350 vezova u moru, 170 vezova na kopnu, servisnim radionicama i kompletnom infrastrukturom. Dodamo li ovome brojne restauracije i gostionice, mogućnost sportskih aktivnosti na kopnu i na moru te različite kulturno-zabavne manifestacije, imat ćemo dovoljno razloga za odabir baš ovoga kraja.

Molimo pričekajte trenutak!