Betina - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

BETINA - Otok Murter, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Murter je najveći otok u sjeverozapadnom dijelu šibenskog arhipelaga, kojeg od kopna dijeli uski Murterski kanal. U mjestu Tisno se nalazi most koji vas spaja sa kopnom. Pored uzgoja maslina, stoke i ribarstva na otoku ćete naći najpoznatije brodogradilište drvenih brodova i to u Betini. To je turističko naselje smješteno na sjeveroistočnoj obali otoka. Od Šibenika je udaljena 31 km a od Tisnog 6 km. Smještena je u lučici na poluotoku. Osnovale su je u 15. stoljeću izbjeglice sa kopna tražeći zaklon pred Turcima.

Betina je ujedno i luka, te se u uvali Zdrače nalazi se marina s 200 mokrih i 80 suhih vezova. Mjesto se prvi put spominje u 16. st. a osnovu života čine vinogradarstvo, maslinarstvo i ribarstvo. Betina ima sve uvjete za miran odmor, a volite li ploviti ovo je mjesto za Vas: iznajmljenim ili vlastitim brodićem možete istraživati slikovite uvale Murtera ili poći do susjednih otočića. Gastronomima je Betina poznata po čuvenim ribljim restoranima, a nautičari i ljubitelji prirode znaju je kao polazište za obilazak nacionalnog parka Kornati.

Župna crkva Sv. Frane sa zvonikom djelo je šibenskog graditelja Ivana Skoke (1736). Mjesto je poznato i po tradiciji vrsnih brodograditelja (grade se i popravljaju drveni brodovi do 800 t nosivosti). Na brdu Gradina nadomak Betine se nalazi arheološki lokalitet koji vam preporučamo posjetiti te srednjovjekovnu crkvicu Gospe od Gradine. Osim slikovitih mediteranskih mjesta na otoku Tisno i Murter prelijepi su i susjedni otoci Zlarin, Kaprije, Žirje, Prvić, Krapanj a u blizini su vam i nacionalni park Kornati te nacionalni park Krka.

Turistička djelatnost Betinjanima je vrlo dobro poznata. Uz raznolik kulturno-zabavni program tu je i uvijek svježa riba na jelovniku betinskih restauracija. Jednostavnim i srdačnim odnosom prema gostu te raznovrsnom ponudom, Betina je postala mjesto ugodnog i mirnog odmora, drago tisućama turista, kako domaćih tako i stranih.

Molimo pričekajte trenutak!