Korčula - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

KORČULA - Otok Korčula, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Korčula je povijesni i turistički centar na sjeveroistočnoj obali istoimenog otoka južnog dalmatinskog arhipelaga. Okolno područje je prekriveno gustom borovom šumom, tako i ime mjesta potječe iz grčkog Corkyra Melaine – Crna Korčula ukazujući na crnu boju otoka, obraslu borovima i ciprovima. Tipično meditaransko raslinje se podudara sa klimom koja je kroz cijelu godinu blaga i ugodna. Istočno od luke se nalazi mala skupina otoka.

Korčula održava redovite trajektne i katamaranske linije sa kopnom. Možete na Korčulu stići iz Splita koji se nalazi na centralnom dijelu obale ili dosta južnije iz mjesta Drvenika, dok je najkraća trajektna linija iz Orebića na poluotoku Pelješcu iz kojeg se vozite manje od pola sata.

Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo, brodogradnja, turizam i nautički turizam te obrada kamena, turizam i nautički turizam. Radovi vještih korčulanskih majstora nas zadivljuju svojom očuvanošću. Poznat kao rodni grad Marka Pola, pustolova i moreplovca, ovaj grad s pravom zovu “Dubrovnik u malom" poradi njegovih slikovitih trgova i srednjevjekovne atmosfere.

Korčula je poznata po svojem izuzetnom kultrnom i povijesnom naslijeđu. Moreška je tradicionalna kavalirska igra koja na ulice Korčule donosi posebnu živost. To je najvažniji kulturni događaj u gradu, koji se odvija sveke godine 29. srpnja, zajedno sa proslavom Sv. Tudora, ali i na nakoliko prigoda tijekom sezone. Izvodi se u Korčuli još od 15. stoljeća te je španjolskog porijekla. To je bitka između vojske Bijelog i Crnog kralja, koji se bore za princezu koju je zatočio Crni kralj. Nakon oštre borbe sa mačevima, Bijeli kralj porazi Crnog kralja i oslobađa princezu.

Danas je Korčula važan turistički centar sa dugogodišnjom tradicijom. Posjetiocima se nudi zaista raznolik tip smještaja; hotele, apartmane, kampove, marinu; te raznolike sportske i rekreacijske sadržaje. Korčula ima i brojne teniske terene. Ljeti su posebno popularni vodeni sportovi te možete iznajmiti opremu za surfanje i jedrenje. Također su u turističkoj ponudi grada i organizirane ekskurzije, ture na jahtama te ronilačke ekspedicije koje vode profesionalni ronioci.

Korčula ima vrlo bogat kulturan život te raznolike zabavne sadržaje. Tijekom ljeta se odvijaju brojni kulturni događaji poput: muzičkih festivala, kazališnih i narono muzičkih izvedbi. Gastronomska ponuda uključuje poznate riblje speciajalitete te izuzetna, vrhunska domaća vina (Pošip, Rukatac, Grk, Plavac), poradi kojih je Korčula prozvana “otokom vina”. Domaću kuhinju odlikuju i poznati kolači i slastice.

Molimo pričekajte trenutak!