Lumbarda - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

LUMBARDA - Otok Korčula, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Lumbarda je slikovito naselje na najistočnijem dijelu otoka Korčule, 6 km jugoistočno od istoimenog grada. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, ribarstvo, prerada kamena i turizam. Mjesto obilježavaju karakteristične obiteljske kuće (kašteli), lijepe pješčane plaže i brojni otočići i uvalama ima zavidnu turističku tradiciju posebno za »robinzonski« stil odmora.

Uz kvalitetan smještaj i sportsko-rekreacijsku ponudu, specifično obilježje turizmu u Lumbardi daje prirodni okoliš. Od središta Lumbarde uzbrdo, kroz drvored duda (murvi), put vodi do prekrasnih polja i vinograda koji su smješteni na finom crvenkastom pijesku, koji daje idealnu podloga za uzgoj vinove loze. Tu je kolijevka Grka, Pošipa i Maraštine kojima se hvali cijeli otok Korčula. Ova posebna zemlja daje posebnu notu vinima Korčula a turistima daje najljepše pješčane plaže.

Malo sjevernije od ove ceste koja vodi prema plažama se nalazi brdo Glavica sa crkvom Sv. Roka i njenim bijelim zvonikom. Južno od ceste se nalazi Postrana gdje je kipar i slikar Ivan Jurjevic Knez stvara i izlaže svoja djela koja oslikavaju priče i bajke o životu žitelja i ribara iz mjesta. Lumbarde je izuzetno poznata po svojem povijesnom naslijeđu. Ljetnikovci i ladanjske kuće čine Lumbardu muzejem dalmatinske renesansno-gotičke arhitekture, a bogata arheološka nalazišta svjedoče o burnoj prošlosti mjesta. Osim otkrića iz doba grčke kolonizacije, nalazimo u mjestu i ostatke rimske vile, te srednjevjekovnih crkava i kapelica. Utvrđene vile (kašteli) obitelji Kršinić, Nobilo i Milina su izuzetni primjeri ovoga tipa arhitekture.

Osim zanimljive baštine, u Lumbardi je živa tradicijska kultura. Pomno se čuvaju i njeguju narodne pjesme, običaji i plesovi. Svetom Roku posvećena je svečanost 16. kolovoza. U sezoni se organiziraju prigodne zabavne i kulturne priredbe. Ljudi ovoga maloga otočkoga mjesta su vrsni uzgajatelji vina, maslina i ribari. Gastronomska ponuda Lumbarde je zaista bogata. Voće i povrće, svježa i slana riba predstavljaju vrhunsku ponudu na tržnici a ne treba niti spominjati poznati dalmatinski pršut.

Molimo pričekajte trenutak!