Vela Luka - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

VELA LUKA - Otok Korčula, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Vela Luka je grad i luka smješten na najzapadnijem dijelu otoka Korčule. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo, prerada ribe, prehrambena industrija, brodogradnja te turizam. Okolni brežuljci štite je od sjevernih i južnih vjetrova; ljeti je izložena maestralu. Priobalni pojas s otočićima pogodan je za ribolov. Tijekom sezone postoji redovita trajektna veza sa Splitom i Lastovom.

Kao razvijeno urbano središte, Vela Luka je poznata po turizmu, bogatoj kulturi i zabavi. Suvremeno naselje Vela Luka nastalo je krajem 18. stoljeća, ali imena pojedinih lokaliteta se spominju znatno ranije. Postoji i vrlo vrijedna arheološka zbirka s nalazima iz Vele špilje, značajnom neolitskom lokalitetu. Župna crkva sv. Josipa datira iz XIX. Stoljeća i sagrađena je u neoklasicističkom stilu. U centru mjesta se nalazi moderna galerija s nizom djela pozatih kipara i slikara, iz druge polovine XX. stoljeća među kojima se ističu jedina skulptura Henry Moore-a u Hrvatskoj.

Osim ugodne klime,kristalno plavog mora i čistoga osvježavajućeg zraka, Vela Luka je poznata i po svojim ljubaznim domaćinima a ponajviše je pamtite zbog hrvatske narodne pjesme koju pjevaju ribari u ljetnim večerima. U mjestu se tradicionalno održavaju svečanosti u čast sv. Josipa (19. ožujka) s vjerskim i kulturnim programom. Osim netaknute prirode Vela Luka svojim gostima nudi i sve prednosti suvremenog turizma, od kvalitetnog smještaja, preko raznovrsne ugostiteljske ponude, u kojoj dominiraju morski specijaliteti i kvalitetna vina, do sportsko-rekreacijskih sadržaja (tenis, jedrenje, jedrenje na dasci i dr.) i obilja zabave.

Vela Luka je nadaleko poznata po svojoj prekrasnoj prirodi. Prije svega tu se nalaze dragocjeni otočići Proizd i Ošjak, sa svojim predivnim uvalama, plažama te kristalno plavom moru te brojnim zavalama sa povijesnim maslinicima. Uvala Kale sadrži medicinsko morsko blato te izvore radonske mineralne vode, koja se koristi već stotinama godina za liječenje raznih bolesti. Stoga je šezdesetih ovdje izgrađeno i moderno lječilište.

Molimo pričekajte trenutak!