Vis - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

VIS - Otok Vis, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Vis je gradić i luka na kraju Viške uvale, na sjeverno-istočnoj obali istoimenog centralnodalmatinskog otoka, sa skoro 2000 stanovnika. Uz vinogradarstvo i povrtlarstvo, veliko gospodarsko značenje ima ribolov, a na otoku nalazimo i rasadnik palmi. Međutim sve značajnije mjesto zauzima i turistička djelatnost.

Grad Vis je smješten na otočkoj regionalnoj cesti. Ima trajektnu luku sa redovitim linijama koje ga povezuju sa gradom Splitom. Dva glavna naselja na otoku, Vis i Komiža, su također povezana brodskim linijama te asfaltnom cestom.

Zbog opasnosti od gusara, naselja su se formirala pretežno u unutrašnjosti otoka gdje je glavno mjesto bilo Velo Selo. a veća naselja koja nastaju na obali su Komiža i Luka sv. Jurja (današnji Vis). Issa je bio prvi antički grad na hrvatskoj obali koji je sagrađen prema pravilnomj mreži gradnje. A današnje naselje se razvilo kada su se spojila dva manja sela, Luka and Kut.

Antička Issa je sagrađena na južnim padinama Gradine, na jugozapadnom rubu uvale. Utvrđena je zidovima kojih su samo djelomično očuvani. Ostatci rimskog kazališta su iskopani na poluotoku Prirova (na istoj lokaciji je poslije sagrađen franjevački samostan). Trg (agora - forum) se nalazio uz more na istočnu stranu, a monumentalne terme su se nalazile na zapadnoj strani.

Starije građevine u mjestu od povijesno-umjetničkog značaja su renesansna palača Gariboldi koja datira iz XVI stoljeća, te ljetnikovac hrvatskog pjesnika Marina Gazarovića iz prve polovice XVII stoljeća. Od značaja su i kuće obitelji Jaksa i posebno Vukasinović-Dojmi sa zbirkom arheoloških nalaze iz doba antike. Nakon poraza Francuza iz 1811., Vis su okupirali Englezi koji su ga utvrdili sa nekoliko citadela (danas su to samo ruševine).

Župna crkva Gospe od Spilica je sagrađena negdje 1500. godine, a Kut je imao crkvu Sv. Ciprijana iz 16. st., koja je poslije renovirana u baroknom stilu. U Luki se nalazi crkva Svetog Duha iz XVII stoljeća.

Vis, važno utočište antičkog perioda, gdje su jedna kultura slijedile drugu, danas je vrlo slikoviti gradić koji nudi taj neodoljiv spoj modernog obalnog odmarališta i višestoljetne prošlosti.

Osim po kulturnom blagu, Vis je poznat po prirodnim ljepotama. U blizini samog mjesta nalaze se pješčane i šljunčane plaže (Parja, Rogačić, Mala Svitnja, Vela Svitnja), dok podmorje skriva bogatstvo ribljeg svijeta i atraktivnih ronilačkih lokacija. U zaleđu grada i na putu prema drugom velikom naselju, Komiži, pružaju se vinogradi s kojih se ubire grožđe za proizvodnju autohtonih viških vina poput Viške vugave, te vrhunskih plavaca i kvalitetnih bijelih vina.

Vrlo kvalitetan smještaj u hotelima i privatnim apartmanima, nezagađena priroda sa kristalno čistim morem te slikovitim obalnim pejzažom uz ponudu lokalnih morskih specijaliteta iz najčišćeg dijela Jadrana, razne sportske i rekreacijske mogućnosti, te razni glazbeni i ostali događaji koji se odvijaju u sezoni su samo dio ponude na otoku

Vis je tek nedavno izronio iz dugog perioda izolacije (stranim turistima nije bio dozvoljen boravak na otoku sve do 1989). Stoga je ovo izvrsno mjesto za miran i vrlo ugodan odmor. Jugozapadno od otoka Visa se nalazi otok Biševo nadaleko poznat po svojoj jedinstvenoj Modroj špilji.

Molimo pričekajte trenutak!