Preko - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

PREKO - Otok Ugljan, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Bogati zadarski arhipelag je raspoređen pred gradom u tri reda. U prednjem redu, relativno blizu obale se nalaze Ugljan i Pašman. Cijeli Ugljan a posebno naselje Preko, smješteni su direktno nasuprot Zadru, te su poput njegovih predgrađa, gravitirajući svom domaćinu sa kojim su povezani brojnim trajektnim linijama. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Mjesto je povezano sa svim dijelovima otoka regionalnom prometnicom.

Obala u području Preka, dijelom pod šumom, obiluje brojnim atraktivnim plažama. Osim obalnog pojasa na raspolaganju su vam otočići Ošljak i Galovac koji leže ispred Preka. Turistima je najprivlačnija plaža na šumovitom otočiću Galovac, udaljenom svega 80 m od središta Preka. Preko ima dugu turističku tradiciju, te u turističkom smislu, ujedinjuje okolna mjesta Sutomišćicu, Poljanu i Ošljak na istoimenom otoku. U Preku je dobra ugostiteljska ponuda, a u turističkoj se sezoni održavaju brojne folklorne i zabavne priredbe, od kojih je najpoznatija Priješka legrica, tradicionalna pučka fešta.

U mjestu se nalazi romanička crkva sv. Ivana Krstitelja koja potječe iz XII. st. U baroknoj župnoj crkvi iz XVIII. st. nalazi se oltarna slika Franje Salghettija-Driolija. Na brdu iznad mjesta diže se velika srednjovjekovna tvrđava sv. Mihovila iz XIII. st., koju su podignuli Venecijanci oko nekadašnjega benediktinskog samostana i crkve. S tvrđave se pruža pogled na skupinu otoka pred Zadrom.

Molimo pričekajte trenutak!