Ugljan - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

UGLJAN - Otok Ugljan, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Ugljan je naselje i lučica na sjeveroistočnom dijelu istoimenog otoka, 11 km sjeverozapadno od Preka. S kopnom je povezan vrlo frekventnom trajektnom linijom Zadar-Preko do kojega vodi otočna cesta. Gospodarsku osnovu mjesta čine poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo i turizam. Razvoju turizma su pogodavale lijepe pješčane plaže u mjestu. Samo 2 km od Ugljana se nalazi najljepša plaža na cijelom otoku, u uvali Muline. Ugljan se nalazi na regionalnoj prometnici koja prolazi uzduž otoka.

Na uzvisini Kuran, poviše Ugljana se nalaze ostaci pretpovijesne gradine, dok u samom mjestu, uz uvalu Batalaža, su otkriveni ostaci rimske vile. U selu nalazimo i stari franjevački samostan iz 1430. s gotičkom crkvom iz 1447. u čijem klaustru su uzidani zanimljivi romanički kapiteli. Ugljan karakterizira i nekoliko jednostavnijih ljetnikovaca zadarskih plemićkih obitelji. Gastronomsku ponudu mjesta upotpunjuje nekoliko restorana koji nude domaće specijalitete, pa ovo odredište preporučujemo prvenstveno za obiteljski odmor.

Molimo pričekajte trenutak!