Trogir - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

TROGIR - Hrvatska, Dalmacija: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Trogir je mali slikoviti grad, oko 25 km sjeverno od Splita, 7 km od aerodroma. Njegov stari centar je smješten na malom otoku između kopna na sjeveru i otoka Čiovo na jugu. Trogir je bio neprekidno naseljen kroz svoju dugu prošlost.

Naselje Tragurion su osnovali grčki kolonisti tijekom III i II stoljeća prije Krista; a poslije kroz povijest na ovo područje dolaze rimljani, hrvati, venecijanci, francuzi, austrijanci. Svi su ostavili traga u kulturi grada, arhitekturi i umjetnosti, ali hrvatski jezik je uspio opstati kroz ova burna stoljeća. Krajem XX stoljeća, Trogir se iznova nalazi u sastavu nove hrvatske države.

U Trogiru možete pronaći brojna dragocjena umjetnička djela; na fasadama zgrada, na kipovima u kamenu, drvu, na platnima te su neka djela domaćih majstora i arhitekata poput Radovana, Blaža Jurja Trogiranina i Ivana Duknovića, a neka stranih poput Andrea Alessia i Nikole Đovanija Firentinca. Trogir je bez sumnje pravi muzej srednjevjekovnog nasljeđa. Od 1997. nadalje Trogir se nalazi na popisu spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a.

Što se tiče srednjevjekovnih zidina sačuvana su samo sjeverna vrata, te na južnom dijelu grada jedan važan segment zidina povezan sa južnim, morskim vratima. Zapadno od vrata se nalazi kula Sv. Nikole, a odmah istočno do vrata se nalazi lođa koja je služila kao skolnište za one koji bi zakasnili ući u grad nakon zatvaranja gradskih vrata.

Istočno od lođe se uzdiže kula Vitturi spojena sa kompleksom ženskog benediktinskog samostana sv. Nikole. Na jugozapadnom dijelu Trogira, na jednom zaravni na rivi uz more, strši veliki dvorac Kamerlengo koji su sagradili venecijanci kao svoje zatvore tijekom njihove opsade grada oko 1450.g.

Centralni trg u Trogiru se formirao u srednjem vijeku upravo na mjestu rimskog trga. Dominantna zgrada na trgu je katedrala sv. Lovre. Ono što je čini posebnom je kiparska igra na reljefu i figurama na glavnom portalu zapadne fasade, djelo majstora Radovana i njegove radionice, napravljene oko 1240.g. Graditelj i kipar Andrija Aleši 1460. g. počinje gradnju krstionice na sjevernom dijelu portika, koja je dovršena u suradnji sa Nikolom Firentincom, renesansnim graditeljom i kiparom.

Istočni dio glavnog trga u Trogiru je zauzela Općinska palača, sa početka XIV stoljeća. U njenoj blizini se nalazi vrlo neobična konstrukcija kula-sata ponad crkve sv. Sebastijana. U samoj blizini južnog zida Općinske palače se nalazi mala predromanička bazilika sv. Barbare.

Širu okolicu Trogira (Trogir - Seget – Rivijera Čiovo) obilježava bogata zelena vegetacija, brojni otoci i uvale, šljunčane i pjeskovite plaže. Osim visoko kvalitetnog smještaja u hotelima, pansionima, apartmanima, kampovima, te delikatesne domaće hrane, posebno ribljih specijaliteta, bogata je i ponuda sportskih i rekreacijskih sadržaja - tenis, balote, kuglanje, trčanje, škola surfanja i ronjenja. Zabava uključuje živahne ribarske noći i folklorne predstave ali i koncerte klasične glazbe u posebnim scenskim postavama u gradu.

Trogir je grad raznolike turističke ponude te je i vrlo popularno odredište za ljubitelje brodova i jedrilica koji mogu dobitit sve usluge u odličnoj ACI marini Čiovo. Ovaj grad tijekom ljeta izgleda poput Nice na francuskoj obali zahvaljujući glamuru usidrenih luksuznih jahti, te centra preplavljenog preplanulim turistima.

Molimo pričekajte trenutak!