Cavtat - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

CAVTAT - Hrvatska, Dubrovnik: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Stari grad Cavtat se smjestio na južnim padinama poluotoka Rata, udaljen nekih 20 km jugoistočno od Dubrovnika. U antičko vrijeme zvan Epidaurum, danas je to turistički i kulturni centar Konavla, najjužnije hrvatske regije. Ovo je grad predivnih plaža i luksuznih hotela ali u isto vrijeme i tradcionalnog načina života te dobro očuvanih običaja.

Prvo ga nastaniše Iliri te šačica grčkih trgovaca, a onda Rimljani koji mu dadoše ime Epidaurum, te ga učiniše svojom kolonijom. Tako je Cavtat poprimio onaj poseban starinski duh koji se može lako vidjeti i štoviše osjetiti kad se tamo nađete. To je riznica blaga puna povijesti, umjetnosti i kulture.

Različite kulturne institucije su locirane u Kneževoj palači, sagrađenoj u renesansnom stilu. Mjesna crkva Sv. Nikole je sagrađena u baroknom stilu. U Cavtatu se nalazi rodna kuća najvećeg hrvatskog slikara sa početka XX stoljeća, Vlahe Bukovca zajedno sa njegovom umjetničkom galerijom. Njegovim slikama se možemo diviti u franjevačkom samostanu, poznatom i po svome lijepom renesansnom unutarnjem dvorištu. Na gradskom groblju, smještenom na brdu, u raskošnom zelenilu je najpoznatiji hrvatski kipar Ivan Meštrović sagradio mauzolej obitelji Račić, koji predstavlja kiparski rad od velike važnosti.

Zahvaljujući svojoj ljepoti, onoj prirodnoj kao i stvorenoj od čovjeka, raskošnoj vegetaciji, bogatoj povijesti i veoma ugodnoj mediteranskoj klimi ovaj grad je postao jedno od najtraženijih evropskih turističkih odredišta. Cavtat danas nudi svojim posjetiteljima sve što bi jedno moderno odmorište trebalo. Ako ste ljubitelj sportskih aktivnosti imate toliko opcija da zadovoljite svoje potrebe; podvodno ronjenje, vaterpolo i plivanje, tenis, skojanje na vodi, jahanje na valovima te jedrenje na dasci. Pecanje, jahanje ili safari možete pronaći u obližnjim Konavlama.

Na repertoaru godišnjih manifestacija u siječnju ili veljači treba spomenuti karnevalske svečanosti kada se posebno ističe Mali karneval-fest. U srpnju i kolovozu se odvija Cavtatsko ljeto bogato kulturnim klapskim i folklornim večerima te vaterolo turnirima. Najsvečaniji dan je pak blagdan Gospe od Snijega (5. kolovoza) kada se uz vjersku svečanost slavi i Dan domovinske zahvalnosti.

U Cavtatu su vaša čula preplavljena neopisivom aromom borovih šuma koje ljetni povjetarac raznosi uokolo, te blijedim žamorom glasova sa udaljenih pješčanih plaža. Ovo je mjesto primamljivog toplog, kristalno čistog mora, te se oko cijelog mjesta se protežu atraktivne pješčane, šljunčane i stjenovite plaže sa promenadama obrubljenim nizovima palmi. Cavtatska šetnica duga 7 km koja vodi kroz gustu borovu šumu pruža vam ugodne trenutke za odmor i relaksaciju.

Kao u većini dalmatinskih gradova i ovdje ćete naći ukusne delicije u restoranima po svačijem guštu i mogućnostima, ribu i školjke pripremljene na maslinovom ulju, češnjaku, peršinu i ostalim biljkama. U svakom slučaju da se pitate čime bi još mogli osmisliti svoj odmor preporučamo vam da istražite ovu atraktivnu regiju i posjetite Dubrovnik, Konavle, Župu Dubrovačku te otoke Elafite, sve su to destinacije u samoj blizini Cavtata.

Molimo pričekajte trenutak!