Dubrovnik - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

DUBROVNIK - Hrvatska, Dubrovnik: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Dubrovnik je grad i luka južnoga hrvatskoga primorja. Predstavlja ekonomsko, kulturno i obrazovno središte šireg područje južne Dalmacije. Leži na podnožju vapnenačkoga Srđa, u dolini koju prema jugozapadu zatvara uzvisina Lapada i manji greben s najstarijim dijelom Dubrovnika. Poslije se Dubrovnik proširio i na Lapadski poluotok, na niže dijelove padina Srđa i izvan gradskih zidina prema Župi. Nakon izgradnje luke u Gruškom zaljevu, Gruž postupno s Dubrovnikom postaje jedinstveno naselje.

Dubrovnik je grad jedinstvene političke i kulturne povijesti. Spomenimo samo Dubrovačku Republiku ili Gradski statut iz 1272. To je grad svjetski poznatog spomeničkog naslijeđa i ljepote koji je upisan u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine i jedan je od najatraktivnijih i najpoznatijih gradova Sredozemlja. Uz sve navedeno Dubrovnik je grad iznimno bogate turističke ponude.

Stradun predstavlja središte grada i njegovu glavnu ulicu, spajajući suprotna gradska vrata: Ploče na istoku i Pile na zapadu. Istočno proširenje na Stradunu predstavlja trg nazvan Luža. Okružen značajnim građevinama, danas predstavlja idealno mjesto za velike gradske proslave poput svečanog praznika dubrovačkog sveca zaštitnika, Sv. Vlahe koja se odvija 3. veljače ili otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara u srpnju. Južnu stranu trga zatvara barokna crkva spomenutog sveca. Sve važne crkvene i laičke građevine u gradu su smještene na ovom dijelu njegove povijesne jezgre kao što su Gradska vijećnica, Dubrovačko kazalište, zgrada Glavne garde, Orlandov stup, Luža, Gradski zvonik, palača Sponza...

Najpoznatiji muzeji su Dubrovački muzej u Kneževu dvoru sa 15 500 predmeta povijesno-umjetničke važnosti, Pomorski muzej u tvrđavi Svetog Ivana, Muzej franjevačkog samostana koji posjeduje inventar stare ljekarnice, Muzej dominikanskog samostana sa vrijednim primjercima dubrovačkog slikarstva. U Riznici dubrovačke katedrale čuvaju se relikvije sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, te mnoge druge umjetničke slike i predmeti. Zbog veličanstvena pogleda na srednjovjekovni Dubrovnik neizostavna je šetnja po njegovim zidinama.

Dubrovnik je grad bogatoga kulturno-umjetničkoga života. Posebno mjesto ima spomenuti Dubrovački ljetni festival (od 10. srpnja do 25. kolovoza) To je kazališni, glazbeni i folklorni festival, uključen u kalendar svjetskih festivala i jedan je od najpoznatijih u svijetu. Održava se na otvorenim pozornicama u gradu, Gundulićevoj i Držićevoj poljani, Lovrijencu i Revelinu ili u prekrasnim ambijentima svojih građevina kao što je Knežev dvor, te klaustri i crkve.

U likovnome životu Dubrovnika posebnu važnost imaju izložbe koje se održavaju tijekom cijele godine. Nadaleko su poznate dubrovačke karnevalske fešte, koje se održavaju od ranoga srednjovjekovlja. Velika je gradska svečanost proslava Blagdana sv. Vlaha, ujedno i Dan grada Dubrovnika (3. veljače). Proslava traje cijeli tjedan, uz vjerske obrede, procesiju gradskim ulicama, koncerte, sportske, zabavne i karnevalske priredbe.

Klimu Dubrovnika karakteriziraju topla i suha ljeta i blage zime. Vegetacija je vrlo bujna, te ima i suptropskog bilja donešenog it egzotičnih krajeva. Jugoistočno od starog dijela grada je turističko područje Ploče sa hotelima i plažama,a zapadno je Lapad sa sportskim terenima, hotelima, plažama, šetalištima, a sjeverozapadno gruška luka i Gruž. Gospodarska je osnova turizam i pomorstvo. Dubrovnik ima gradsku luku, luku Gruž i marinu Dubrovnik. Zračna luka nalazi se u Čilipima.

U brojnim dubrovačkim restauracijama i konobama može se uživati u specijalitetima domaće i međunarodne kuhinje, a sportašima i rekreativcima na raspolaganju su tereni i rekviziti za sve sportove na kopnu i vodi, od tenisa i stolnoga tenisa do jedrenja. Djeluje i nekoliko fitness-centara s bazenima, saunama, masažom, aerobikom, solarijima, trenažerima za boks i dr. Dubrovnik je poznat po vrsnim hotelima, od kojih je većina smještena na poluotoku Lapadu te na predjelu Ploča jugoistočno od Staroga grada.

Molimo pričekajte trenutak!