Zadar - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

ZADAR - Hrvatska, Zadar: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Zadar je kulturno, gospodarsko i administrativno središte sjeverne Dalmacije. Grad bogate duhovne i materijalne kulture, duge turističke tradicije, Zadar je i administrativno središte zadarske županije. Riznica je arheološkog i spomeničkog blaga iz antičkog, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja, a sve se ugavnom nalazi unutar povijesnih zidina poluotoka. Bez sumnje glavno mjesto u gradu je forum, jedno od najvažnijih arhitektonskih kompleksa na Jadranu.

Najpoznatija rano srednjevjekovna građevina u Zadru, koja je i njegov simboličan predstavnik, je crkva sv. Donata. U njenoj blizini se nalaze Nadbiskupska palača, te crkva sv. Stošije koja je sagrađena tijekom 12. i 13. stoljeća, te prema svojim dimenzijama predstavlja najveću katedralu u Dalmaciji

Crkva sv. Marije pripada benediktinskom samostanu, u sklopu kojega je 1972. instalirana trajna izložba crkvene umjetnosti, koja nema premca u Hrvatskoj. Vremensko razdoblje koje obuhvaćaju ova umjetnička djela pokriva više od tisuću godina, od 8. do 18. stoljeća. U samoj blizini nalazimo i zgradu Muzeja arheoloških spomenika.

Samostan i crkva sv. Frane nalaze se na sjeverozapadnom rubu zadarskog poluotoka. U unutrašnjosti crkve se nalaze brojni vrijedni oltari, a na jednom od njih se nalazi slika sv. Frane u slavi, rad priznatog venecijanskog slikara Jacopa Palme mlađega. Nadalje je zgodno i spomenuti unutarnje renesansno dvorište ovoga samostana.

Lučka vrata (vrata sv. Krševana) su postavljena 1573. u slavu pobjede kršćanskih brodova nad turskom flotom u morskoj bitci kod Lepanta. Crkva sv. Krševana je simboličan primjer romaničke arhitekture vrlo harmoničnih proporcija i profinjene dekoracije. Monumentalni glavni oltar drže četiri kipa velike umjetničke vrijednosti, a predstavljaju svece zaštitnike grada Zadra Stošiju, Zoila, Krševana i Šimu.

Narodni trg je glavni trg u Zadru. Formiran je već u srednjem vijeku kao Platea magna. Veliki Gradski kula-sat, smješten na njegovom zapadnom dijelu, te nasuprot njemu Gradska lođa, sagrađena u isto vrijeme, danas služe kao izložbeni prostori, uglavnom apstraktne umjetnosti te time predstavljaju centar umjetničkog života u Zadru.

Crkva sv. Šime dominira istočnim dijelom povijesne jezgre grada. U njenoj blizini je i samostan sv. Dominika u kojem je 1936.ustanovljeno Sveučilište sa svim popratnim pravima. Ovo je najstarije Sveučilište u Hrvatskoj.

Prvo javno šetalište u Dalmaciji je sagrađeno na nasipu bedema Grimani. Ovaj park zajedno sa popločanim trgom Pet bunara, srednjevjekovnom utvrdom i gradskim zidinama čine jednu cjelinu i predstavljaju najslikovitijih dio grada. Južno od bedema Grimani nalaze se monumentalna Zemaljska vrata koja su jednom bila glavni ulaz u grad. Dizajnirao ih je poznati venecijanski arhitekt Michele Sanmicheli te predstavljaju najvrijedniji spomenik iz venecijanskog perioda u cijeloj Dalmaciji. Svoju turističku atraktivnost Zadar gradi na spoju nautičkog turizma, razne ugostiteljske ponude te lijepih plaža i šetnica u bližoj i daljoj okolici.

Molimo pričekajte trenutak!