Šibenik - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

ŠIBENIK - Hrvatska, Šibenik: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Grad Šibenik leži na ušću rijeke Krke, koje tvori vrlo prostran zaljev povezan sa otvorenim morem tek dubokim plovnim kanalom sv. Ante. Stoga je vrlo neobično da se odlično zaštićena luka posebnog strateškog položaja ne spominje prije 1066. gdje u jednom dokumentu stoji da je hrvatski kralj Petar Krešimir u božićno vrijeme odsjeo u gradu sa svojim dvorom. A po tome je Šibenik najmlađi dalmatinski grad koji su osnovali hrvatski kraljevi.
 
Tijekom ovih turbulentnih stoljeća Šibenik je iskusio brojne turske prijetnje te je njegov srednjevjekovni izgled promijenjen izgradnjom novih, snažnih utvrda. Zabrinuta za obranu Šibenske luke sa mora, Venecijanska republika, je 1540. za prvih ozbiljnijih naznaka turskih prijetnji, dala sagraditi jednu od najljepših renesansnih utvrda na Jadranu, možda i na cijelom Mediteranu.
 
Šibenikom dominira utvrda sv. Ane, smještena 70 metara iznad morske razine, na samom vrhu brda, ponad povijesne jezgre grada. Snažna utvrda sv. Ivana zvjezdanog oblika odigrala je presudnu ulogu u obrani grada od jednog jakog turskog napada. Malo istočnije je u isto vrijeme sagrađena i treća utvrda, Šubićevac.
 
Povijesna jezgra Šibenika se razvila oko stare luke u obliku velikog amfiteatra, penjući se uzbrdo i šireći prema istoku i zapadu. Centar povijesnog grada Šibenika je bio njegov glavni trg, Plathea communis, današnji Trg Republike Hrvatske, sa svojim najvažnijim crkvenim i svjetovnim objektima.
 
Šibenska katedrala, posvećena apostolu Jakovu, je najvažnija građevina u gradu i njegov istinski simbol. Zahvaljujući svojim poznatim graditeljima te svojoj hrabroj koncepciji, njen značaj nadilazi lokalne i regionalne okvire. Sa svojim karakteristikama katedrala je registrirana u UNESCO-vom  registru svjetske umjetničke baštine.
 
Uz južnu fasadu katedrale je u 15. stoljeću sagrađena biskupska palača, a nasuprot je sagrađena reprezentativna Gradska lođa. Na zapadnom dijelu njenog trga nalazi se statua Juraja Dalmatinca, njenog graditelja, rad priznatog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Jugoistočno od katedrale se nalaze dva krila Kneževe palače, koja su pretvorena u Muzej grada Šibenika.
 
Od važnih sakralnih građevina potrebno je spomenuti crkvu sv. Barbare zbog male ali vrijedne kolekcije crkvene umjetnosti. Uz južnu fasadu crkve sv. Krševana je sagrađen 1266. veliki zvonik, najstariji u Hrvatskoj. Nova renesansna crkva je karakteristična po svom drvenom oslikanom stropu, najstarijim primjerom takvog dekorativnog rješenja u Dalmaciji.
 
Istočno od stare jezgre sagrađen je jedan novi trg, Poljana, čiji zapadni dio obrubljuje zgrada kazališta. Južno od Poljane je uređena gradska šetnica, koja je nedavno potpuno obnovljena. Također je ne tako davno na njen južni ulaz, postavljena i skulptura kralja Petra Krešimira IV, djelo poznate hrvatske kiparice Marije Ujević- Galetović.
 
Dva prvoklasna nacionalna parka se nalaze u blizini Šibenika: Nacionalni park Krka i Nacionalni park Kornati. Što se tiče kulturnih događaja treba spomenuti Internacionalni dječji festival koji se već pola stoljeća uspješno odvija svake godine. Zahvaljujući herojskim naporima svojega stanovništva grad je tijekom Domovinskog rata sačuvan od osvajanja i dodatnog uništavanja.

Molimo pričekajte trenutak!