Pučišća - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

PUČIŠĆA - Otok Brač, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Pučišća su naselje i luka na sjevernoj obali srednjedalmatinskog otoka Brača koji je svakodnevnim trajektnim linijama povezan s Makarskom i Splitom. Pučišća su se smjestila u lijepoj, dobro zaštićenoj uvali, koja pruža sigurnost brodicama. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Zajedno sa Supetrom predstavlja najveće mjesto na otoku.

Mjesto se razvilo na kamenu, zbog kamena i od kamena. Mjesto je poznato po kamenoklesarskoj tradiciji, a kamen iz obližnjih kamenoloma ugrađen je u zdanje Bijele kuće u Washingtonu. U neposrednoj blizini su tri velika kamenoloma (Punta, Veselje i Kupinova), iz kojih se dobiva poznati brački kamen. U Pučišćima su djelovali i slavni kamenoklesari poput Jurja Dalmatinca, Andrije Alešija, Nikole Firentinca. Ljepota Pučišće je bezvremenska. U ovom mjestu sunca, kamena i soli nalazimo neprikosnovenu harmoniju kamena i turizma.

Najmonumentalniji crkveni spomenik je župna crkva Sv. Jerolima. Na groblju je nekadašnja benediktinska crkva sv. Stjepana, gdje su nađeni tragovi života u mjestu, poganski oltar te rimska grobna zvijezda. Nedaleko od naselja se nalazi romaničko-gotička crkvica Sv. Jure koja predstavlja simbol očuvanja Pučišća. Od laičkih spomenika posebno je zanimljiv renesansni kaštel obitelji Žuvetić, koji zajedno sa ostalim takvim građevinama tipičnim za Postira predstavlja povijesnu i arhitektonsku znamenitost. Kulturno ljeto u Pučišćima sadrži mnoge kulturne manifestacije poput koncerata klasične, pop i jazz glazbe, klapske izvedbe, izložbe, kazališne predstave, seminare, promocije knjiga, literalne večeri te različite sportske manifestacije. Zanimljivo je da je prva javna čitaonica na otoku otvorena upravo u Pučišću već 1868. godine

Turistima su Pučišća privlačna zbog lijepe, dobro zaštićene uvale u kojoj se nude privatni i hotelski smještaj. U mjestu se nalazi nekoliko dobrih restorana, pizerija, konobi, brojni kafe barovi i slastičarnice. Plaže su prekrivene šljunkom ili su kamene, te imate na raspolaganju mnoštvo malih uvala, gdje svatko može naći mali kutak za sebe. Od sportskih sadržaja posebno preporučujemo jedrenje, ronjenje i daskanje. Ljeti se u mjestu i okolici održavaju zabavne priredbe pa Pučišća preporučujemo za ugodan odmor s obitelji i prijateljima. Lijepa su i okolna mjesta Pražnice, Postira, Sumartin, Povlja, ali obavezno posjetite turističko središte Bol i plažu Zlatni rat.

Molimo pričekajte trenutak!