Povlja - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

POVLJA - Otok Brač, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Povlja su naselje u istoimenoj uvali na sjeveroistočnoj obali otoka Brača, 10 km istočno od Sumartina, trajektne luke srednjedalmatinskog otoka Brača koji je svakodnevnim linijama povezan s Makarskom i trajektne luke Supetar: 40 km po regionalnoj otočnoj prometnici do Selca gdje se odvaja cesta za Povlju Splitom. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam.

U davnoj su se prošlosti ovdje sidrile raskošne rimske galije. Povlja ima nekoliko arheoloških nalazišta iz antičkog doba, a iz razdoblja srednjovjekovlja postoji više vrijednih zdanja.Iz starokršćanskoga su doba očuvani dijelovi bazilike (V.-VI. st.) koja je dijelom očuvana do krova; osobito se ističe apsidni dio s trodijelnim prozorom na stupiće. Osmerokutna krstionica s kupolom (jedina sačuvana u Hrvatskoj) danas je sastavni dio župne crkve; u njoj su djelomice očuvane i freske iz istoga doba. Krstionicu su u XII. st. benediktinci pretvorili u crkvu, a u XVIII. i XIX. st. dodani su brodovi i kapele da se na nadvratniku benediktinske crkve nalazi uklesan natpis majstora Radonje iz 1250. godine poznat pod imenom Povaljska listina, koji se zbog iznimne vrijednosti čuva u Arheološkom muzeju u Splitu, a najstariji je primjerak zapadnoćirilskog pisma u Hrvatskoj dijelovi benediktinskog samostana i obrambene kule.

Povlju okružuju brojne uvale (Travna, Smokvica, Tičja luka, Tatinja) s različitim vrstama plaža, a u samom se zaljevu nalazi sigurna luka. Želite li se tijekom odmora baviti sportom, u Povlji su Vam na raspolaganju nogometno igralište i teniski tereni, a osobito preporučujemo sportove na vodi: jedrenje, daskanje i ronjenje. Ribarstvo i uzgoj domaće hrane jamče dobru gastronomsku ponudu, a srdačnost domaćina zasigurno će doprinijeti ugodnom odmoru u Povlji

Molimo pričekajte trenutak!