Postira - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

POSTIRA - Otok Brač, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Postira je turističko naselje smješteno na sjevernoj obali srednjedalmatinskog otoka Brača. Veza sa kopnom su svakodnevne trajektne linije iz Splita do Supetra, a onda 9 km istočno po regionalnoj otočnoj prometnici u smjeru Pučišća. Ili trajektnom linijom Makarska-Sumartin te glavnom otočnom prometnicom do Pražnica gdje se odvaja regionalna cesta za Pučišća i vodi do Postira. Povoljan položaj učinio je Postiru lukom i ribarskim mjestom, a plodna zemlja u zaleđu osigurava gostima mjesta domaću hranu i kvalitetna vina.

Naselje se prvi puta spominje u 14. st., ali njegovo ime potječe od latinske riječi partura. Podno župne crkve Sv. Ivana Krstitelja otkrivene su zidine jedne paleokršćanske crkve i krstionice a u samoj crkvi se nalaze slike majstora venecijanske škole iz 17.st. U zidinama utvrđenoj kući Gospodnetić nalaze se barokna vrata i grb. U luci Postira nalazi se čitav jedan niz visokih kamenih kuća koje su pripadale bogatim posjednicima Brača među kojima je i palača Lazanić s renesansnim zabatom u kojoj je rođen pjesnik Vladimir Nazor

Postira su lijepa u sva godišnja doba. I u siječnju kada cvjetaju bademi, i poslije karnevala kada marćanske bure pročiste more te pupaju vinogradi i smokvici, a divlji vrijesak i brnistra zamirišu zrakom. Tijekom ljeta brojni događaji i veseli ljudi ožive uvale i plaže. Dok cvrčci cvrče čuju se vesele pjesme a povjetarac nosi mirise sa ražnja i roštilja. I poslije sezone veseli su vinogradi, voćnjaci i maslinici zbog pjesme berača. Također i zima ima ovdje svoje čari, zbog narodnih božićnih običaja kada za dugih zimskih večeri narod oko komina grije kosti promrzle od bure.

Na širem se području mjesta nalazi više manjih uvala s šljunčanim i stjenovitim plažama okruženima borovim šumom. Možete i organizirano posjetiti vrlo slikovita okolna mjesta Dol, Splitsku, Škrip, Pučišća, Pražnice te turistička mjesta Supetar i Sutivan. Uz organizirane izlete u okolicu, razonodu tijekom ljeta pružaju i manifestacije u okviru tradicionalnog kulturnog ljeta kada se organiziraju i pučke fešte obilježavane već desetljećima na stari autentičan način. Turistička punuda zasnovana na smještaju u hotelima, pansionima i apartmanima namijenjena je prvenstveno mirnom obiteljskom odmoru. Ljubiteljima sporta na raspolaganju su tereni za košarku, tenis i boćanje te vodeni sportovi za koje u nedostatku vlastitih u Postiri možete iznajmiti potrebne rekvizite. Tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija Postirsko ljeto obuhvaća i svetkovine sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe (24. lipnja), Gospe Karmelske (16. srpnja) i Vele Gospe (15. kolovoza).

Molimo pričekajte trenutak!