Mirca - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

MIRCA - Otok Brač, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Mirca su malo mjesto na srednjedalmatinskom otoku Braču. Smjestila su se 3 km od Supetra i odlikuju se karakteristično rustikalnim ugođajem malog mediteranskog mjesta. Stanovništvo se tradicionalno bavi uzgojem voća i loze. Stari dio mjesta se nalazi južno od glavne ceste i uglavnom je mjesto orijentirano na taj stari unutarnji dio pa tek u posljednje vrijeme se pružilo do mora gdje su u prošlosti stajali samo groblje te vinogradi Mutnik i Vele njive.

Stanovništvo obližnjih mjesta Sutivana i Donjeg Humca su osnovali Mirca u 16. stoljeću. Obitelji Bertičević i Brković su 1579. počele graditi župnu crkvu. Prvobitna crkva posvećena Gospi od Miraca je proširena u drugoj polovici 19. stoljeća sa nekim baroknim elementima koje nalazimo kod većine crkava na Braču. U crkvi se nalazi oltarsko platno bračkog umjetnika Feliksa Tironija iz 1783. koje izražava naglašeni realizam provincijskog poimanja. Slikar naive iz Postira Pavo Gospodnetić naslikao je Čirila i Metoda.

U luci Gumanca se nalazi novi mul, te moderni mlin za masline i mnogo vikendica koje su se proširile sve do borove šume i zašle u donedavne vinograde. Mirca se nalaze na međi između seoskog i turističkog života, sa željom da sačuvaju oba. Ovo posebno mjesto je velika ljubav najvećeg hrvatskog pjesnika Tina Ujevića.

Obala na ovom dijelu oblikuje šljunčane plaže s hladovinom borova gdje se i najmlađi članovi obitelji mogu sigurno igrati u moru. Mir mjesta i očuvana priroda, te blizina Supetra, glavne trajektne luke otoka Brača, čini Mirca zanimljivom destinacijom za obiteljski odmor te goste koji žele osjetiti autentičnu atmosferu otočkog života. Vrijedi posjetiti i obližnja turistička mjesta Supetar, Sutivan, Bol, Milna i Splitska te lokalitet pustinja Blaca ili se popeti na Vidovu goru, najviši vrh jadranskog otočja sa kojeg puca divan pogled na dalmatinsko otočje ispod koje se nalazi Zlatni rat, poznata plaža kod Bola.

Molimo pričekajte trenutak!