Baška Voda - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

BAŠKA VODA - Makarska Rivijera ,Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Baška Voda je mjesto i luka na Makarskoj rivijeri, 9,5 km udaljena u smjeru sjevero-zapada od grada Makarske te 48 km od Splita, a smještena je u podnožju Biokovskog planinskog masiva.

U prošlosti bijaše Baška Voda naselje ribara, a sitnih seljaka, trgovaca i mornara, ali s vremenom prerasla je u moderno turističko mjesto. Prvi turistički objekt su sagradili Braća Sikavica tridesetih godina ovog stoljeća, hotel Slaviju koji je dobio Zlatni orden za konfor, kuhinju i dobra vina 1936. godine u Londonu.

Glavni razlozi zbog kojih je Baška Voda već nekoliko desetljeća najpopularnije turističko odredište u središnjoj Dalmaciji su prije svega njena prirodna obilježja; čisti zrak, bistro more, duge bijele šljunkovite plaže, blaga mediteranska klima i izvrstan geografski položaj.

Pored svega gore navedenog Baška Voda nudi atraktivne kulturne i zabavne manifestacije među kojima treba istaći festival klapa Makarske rivijere koji se odvija u kolovozu na feštu Sv. Lovre. Osim zabavnih tu su i različiti sportski i rekreativni sadržaji koje Baška Voda nudi kao što su tenis, nogomet, rukomet, minigolf, pecanje, planinarenje. U večernjim satima odvijaju se razne zabave na terasama i u disko klubovima. Brojni restorani i konobe nude domaće gurmanske specijalitete.

Život na ovom području datira već od brončanog doba (1700-1500. godine prije Krista), kada su se na području obližnjeg Basta i na brežuljku Gradini formirala utvrđena naselja sa dugim suhozidom, unutar kojih bijahu smještene nastambe. Nedaleko od Gradine pronađen je znatan broj grobnica iz antičkog doba sa brojnim zagrobnim predmetima.

Poradi opasnosti od barbarskih naroda, tijekom V i VI stoljeća su se utvrđivale obrambene kule, dok nisu život u Gradini prekinuli Hrvati svojim dolaskom u VII stoljeću. Stanovništvo se seli u samo podnožje Biokova. Tijekom narednog tisućljeća nema tragova životu uz more. Tek krajem XVII stoljeća stanovništvo se vraća na obalu i malo po malo se stvara nova Baška Voda.

Molimo pričekajte trenutak!