Podgora - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

PODGORA - Makarska Rivijera ,Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Podgora je mjesto i luka na Makarskoj rivijeri, 9 km jugoistočno od Makarske, 70 km od Splita. Smještena je u samom centru dalmatinske obale na početku ceste za Vrgorac.

Sve zgrade od nekog značaja su sagrađene su nakon odlaska Turaka i nakon što je prestala svaka opasnost od njihova povratka. U kasno baroknom stilu obitelj Mrkušić je sagradila svoju ljetnju rezidenciju koju danas predstavlja klasicistička kapela iz 1802. godine. Klasicizmu također pripada i župna crkva Svih Svetih u Gornjoj Podgori iz 1764. godine koja je jedna od najmonumentalnijih građevina na Makarskoj rivijeri.

Na groblju se nalazi spomenik Mihovilu Pavlinoviću, djelo Ivana Rendića, jednom od najzaslužnijih pojedinaca Ilirskog pokreta. Na uzvisini ponad luke je monumentalni spomenik iz 1962. godine, koji predstavlja krila galeba. Nakon potresa 1962. godine je sagrađena nova crkva modernog stila u obliku broda.

Sa izgradnjom prvog hotela “Praga” 1922. godine počinje moderni turizam iako je još uvijek u ranim šezdesetima Podgora bila malo ribarsko selo koje se tek razvilo u moderno turističko mjesto tek izgradnjom Jadranske magistrale. U Podgori ima skoro 2000 kreveta u hotelima i oko 3600 kreveta u privatnom smještaju. Na rtu Sutikla nalazi se istoimeni auto kamp sa 300 mjesta pod stoljetnim maslinama. Ma gdjegod smješteni ugostit će vas ljubazni domaćini pod okriljem mediteranske ljepote.

Smještena na dijelu Mediterana potpune ekološke čistoće, ovdje sunce zalazi u tisuću boja,a jutra se bude sa mirisima prirode. Plaže su prekrasne prekrivene bijelim čistim šljunkom te zahvaljujući povoljnim morskim strujama možete uživati u njemu od svibnja do listopada, ili izabrati svoj boravak u bilo koje doba godine zahvaljujući blagoj klimi.

Nacionalnu i internacionalnu hranu i pića možete iskušati u brojnim restoranima, pizzerijama ili hotelskim objektima. Zabaviti se možete u disko klubovima i kafićima. Tijekom srpnja i kolovoza možete svaki tjedan sudjelovati u folklornim izvedbama ili tradicionalnim dalmatinskim pjesmama. Proslava sv. Vinka, zaštitnika Podgore, je tradicionalna fešta koja se održava prve nedjelje poslije Velike Gospe, 15.kolovoza)

U Podgori ima mnogo sportskih terena za vaš aktivan odmor; za tenis, rukomet, košarku i boćanje a na moru se nudi skijanje, surfanje, ronjenje, vožnja brodom ili sportskim gliserom. Također je organizirano planinarenje, foto-safari I sportski lov u obližnjem parku prirode na Biokovu.

Molimo pričekajte trenutak!