Nin - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

NIN - Hrvatska, Zadar: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Nin je priobalni gradić, 17 km sjevernozapadno od Zadra. Razvio se na veoma niskom poluotoku Ždrijac koji je pretvoren u otočić kanalom kojim je iskopan u 14. stoljeću. Povezan je sa kopnom sa mostom. Stanovništvo se bavi zemljoradnjom, uzgojem vinove loze, maslina i voćki, ribarstvom i turizmom.

Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad u kojem su od 7. do 10. st. stolovali vladari i biskupi. Još u rimsko doba, znan kao Aenona, imao je forum, amfiteatar i akvedukt, te pravilnu mrežu ulica.

Uništen je tijekom avarsko-slavenske pljačke u 7. stoljeću. U ranom srednjem vijeku je obnovljen te od 9. stoljeća ovdje stoluju hrvatski vladari i biskupi. Najvažniji spomenik iz tog razdoblja je potpuno očuvana crkva sv. Križa, građevina križnog zemaljskog plana sa kupolom.

Nin spaja povijesno bogatstvo s prirodnim ljepotama, te nudi sjajne mogućnosti za odmor i rekreaciju. Ima nekoliko laguna u kojima je temperatura 2 ili 3 stupnja veća nego u otvorenom moru. Zbog najvećih količina ljekovitog blata na Jadranu, ovdje je vrlo popularan i lječilipni turizam. Njegove plaže i sadržaji koje nudi u modernom turističkom naselju čine ga vrlo atraktivnim turističkim odredištem.

Brojni restorani i konobe nude domaće i internacionalne specijalitete. Osim toga Nin nudi i mogućnosti za sport i rekreaciju, sportski ribolov i lovni turizam. Tijekom cijele godine možete u galeriji „Višeslav“ razgledavati djela poznatih hrvatskih slikara. A u ljetnoj sezoni se održavaju i zabavne večeri.

Molimo pričekajte trenutak!