Gradac - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

GRADAC - Makarska Rivijera ,Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Gradac je grad i mala luka na Makarskoj rivijeri, 13 km od Ploča. Smješten je vrlo blizu glavne ceste sa kojom je spojen lokalnom cestom. Gradac je grad sa dalekom prošlošću što dokazuju i ostaci rimske vile pronađeni na lokaciji Crkvine, blizu mora.

Ime je dobio po dvokatnoj kuli sa lukovima, očuvanoj u zaseoku poviše ceste sagrađenoj zapravo 1661. u svrhu obrane od Turaka. U blizini luke se nalazi mjesno groblje sa starom djelomično očuvanom baroknom crkvom.

Smješten na blagim obroncima prekrivenim maslinicima i borovom šumom, Gradac je vrlo atraktivno ljetovalište sa jednom od najljepših i najdužih plaža ne samo na Makarskoj rivijeri nego na cijelom Jadranu.

Ekonomija se zasniva na zemljoradnji, uzgoju maslina, ribarstvu i turizmu. Južno od luke je Gornja Vala, sa najljepšom i najvećom plažom na Makarskoj rivijeri. Luka je zaštićena sa svih strana; manje jahte mogu pristati sa unutarnju strane lukobrana; veće jahte mogu se usidriti južno od luke ili u uvali Bosac (sjeverozapadno od luke).

Rekreacijski sadržaji uključuju brojne sportske terene i opremu za vodene sportove. Osim sjajne gastronomske ponude, zanimljive su i brojne proslave na kojima prisustvuje i stanovništvo okolnih mjesta, Drvenika i Brista.

Molimo pričekajte trenutak!