Zaostrog - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

ZAOSTROG - Makarska Rivijera ,Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Zaostrog je mjesto i luka na Makarskoj rivijeri, 16 km u smjeru sjeverozapada od Ploča. Mjesto se sastoji od starijeg dijela podno strmim vapnenačkim stijenama Biokova I novijeg dijela na samoj obali.

Zaostrog je smješten na dijelu Mediterana potpune ekološke čistoće, plaže su tu prekrasne, prekrivene bijelim čistim šljunkom te zahvaljujući povoljnim morskim strujama možete uživati u njemu od svibnja do listopada, ili izabrati svoj boravak u bilo koje doba godine zahvaljujući blagoj klimi.

Nacionalnu i internacionalnu hranu i pića možete iskušati u restoranima ili pizzerijama. Ili u večernjim satima se možete opustiti u finim barovima i kafićima.

Na groblju u Zaostrogu se nalazi gotička crkva Sv. Barbare, obnovljena u barokom razdoblju, kada je dodana i kula-sat na pročelje. Neki period vremena je tu bio i augustinski samosatn, napuštem potom zbog opasnosti od Turaka godine 1468. Tada je otpočela u XVI stoljeću izgradnja franjevačkog samostana te dovršena u XVII.

U unutrašnjosti crkve se nalaze mramorni barokni oltari i drveno barokno potkrovlje sa orguljama majstora Petra Nakića (18 st.). Također u crkvi možemo naći i poprsja pjesnika Andrije Kačića Miošića te pisca Ivana Despota, sve djela Ivana Rendića.

Samostan čuva knjižnicu i arhiv sa vrlo važnim dokumentima o periodu turske okupacije na ovim područjima, kao i zbirku umjetničkih djela iz perioda od 16.-18. stoljeća te vrijednu etnografsku zbirku. Donacija slikara Mladena Veže je otvorena za javnost od 1989.

Molimo pričekajte trenutak!