Sutivan - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

SUTIVAN - Otok Brač, Hrvatska: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Sutivan je naselje i luka na krajnjem zapadnom dijelu sjeverne obale otoka Brača, 7 km zapadno od Supetra, trajektne luke koja je sa Splitom povezana čestim svakodnevnim linijama. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam. Lokalnom prometnicom preko Supetra povezan je sa svim naseljima na otoku. Uvala u Sutivanu nudi siguran vez za manje jahte, a veće je brodove potrebno vezati izvan luke.

Naselje koje datira iz 15. st. osim sakralnih objekata posjeduje i nekoliko arhitektonski zanimljivih renesansnih kuća i baroknih ljetnikovaca. Očuvani su temelji starokršćanske crkve unutar kojih je 1579. sagrađena renesansna crkva sv. Ivana, uz koju se nalazi barokni zvonik. U crkvi je oltarna slika Gospa od Ružarija, rad srednjotalijanske škole iz XVII. st. Uz obalu je kaštel obitelji Marjanović (1777.) sa sunčanim satom na pročelju. Iz doba renesanse je kuća Natali-Božičević, a iz doba baroka ljetnikovac s perivojem pjesnika Jerolima Kavanjina, a barokni je i perivoj Ilić. U kući Definis nalazi se zbirka namještaja i umjetničkih predmeta iz početka XIX. st.

Sutivan je tipično mediteransko mjesto. Razvija se u turističku destinaciju usmjerenu na obitelj, sport i rekreaciju. Na raspolaganju vam je više od 2000 kreveta koje objedinjuje kvalitetan privatni smještaj u kućama i vilama uz desetak ugostiteljskih objekata poput restorana, kafe-barova, disco-klubova, seoskih imanja, gdje Sutivan nudi kompletnu gastronomsku uslugu, te možete kušati i domaću hranu i vino otoka Brača. U mjestu je i nekolicina malih trgovina.Poradi dobrih klimatskih uvjeta i ostale ponude gosti mogu boraviti u Sutivanu tijekom cijele godine. Oko mjesta se nalazi desetak atraktivnih šljunčanih plaža i ugodnih uvala, a u obližnjoj uvali Livka se nalazi i pješčana plaža. Mjesto posjeduje park zasađen drvoredom palmi te perivoj pošumljen alepskim i primorskim borom, pa su večeri u Sutivanu idealne za laganu šetnju. Sutivan je okružen uređenim plantažama maslina, agruma i ostalog mediteranskog voća i povrća. Između njih se provlače vijugave staze pogodne za šetnje ili biciklizam.

Zanima li Vas aktivni odmor područje oko rta Gomilica pogodno je za podvodni ribolov. Sutivan organizira i “Vanka regule”, svjetski poznat festival ekstremnih sportova. Odvija se u srpnju zajedno sa boćarskih i malonogometnim turnirom. Park prirode Sutivan je izuzetno izletište i odmaralište prilagođeno interesima malih i velikih. Uključuje i posjet ZOO vrtu, rekreacijske terene za odbojku na pijesku, nogomet, buće, košarku... Tu je i sjajan kutak sa fontanom gdje se možete odmoriti uz ponudu pića i hrane sa roštilja.

Molimo pričekajte trenutak!