Rogoznica - Odmor u Hrvatskoj - Turistički vodič

ROGOZNICA - Hrvatska, Šibenik: Izaberite destinaciju za ljetovanje i rezervirajte smještaj on-line. Razgledajte ponudu gradova, mjesta, uvala i otoka sa tisućama slika!


Rogoznica je malo mirno mediteransko mjesto u blizini Primoštena, 25 km južno od Šibenika u smjeru Splita na lokalnoj prometnici za Rogoznicu koja se 5 km nakon Primoštena odvaja od Jadranske magistrale. Stanovništvo se bavi zemljoradnjom, ribarstvom i turizmom.

Rogoznica je smještena na poluotoku, a zapravo je nekadašnji otočić Kopara spojen s kopnom umjetnim nasipom. Na mjestu starog naselja nalazi se srednjevjekovno groblje sa stećcima, te crkva sv. Nikole. Župna crkva je sagrađena 1615. te obnovljena u baroknom stilu u 18. stoljeću. Od povijesnih ostataka tu su i ruševine francuskih utvrda sa početka 19. stoljeća.

Neveliko turističko naselje s poštom, ambulantom i trgovinama dio je široke uvale i idealno je mjesto za odmor s obitelji i prijateljima. Prekrivena gustom šumom koja se spušta sve do plaža, ovo je mjesto pravi raj za ljubitelje mora i prirode. Rogoznicu rado posjećuju i nautičari jer je marina Frapa osim kao jedna od najljepših, poznata i kao najsigurnija luka na ovom dijelu Jadrana. Plaže u Rogoznici su šljunčane, a ima i ponešto stijena. Kako je tradicionalno zanimanje mještana ribarstvo, svježe Vam ribe zasigurno neće nedostajati. Poseban je specijalitet rogoznički brudet.

Rogoznica je poznata po pučkim feštama u kolovozu, (Ribarska noć i Noć Rogoznice) kada ulice ožive posebnom atmosferom, pa se ovom prigodom u Rogoznicu zapute Splićani i Šibenčani. Rogoznica je zbog razvedene obale prikladna za sve vodene sportove, a rekreacija je moguća i na terenima na obali. U Rogoznici se možete baviti mačevanjem: od 1987. ovdje djeluje Međunarodni mačevalački kamp te škola mačevanja.

Bliža okolica mjesta nudi skrovita kupališta na plažama te u brojnim malim uvalama. Inače je ovdje obala vrlo razvedena i u uvali i u široj okolici. U blizini se nalazi Zmajevo jezero, jedinstveni prirodni fenomen zbog izmjene plime i oseke. A vrijedilo bi posjetiti župnu crkvu iz 1615. godine te francusku utvrdu iz 1809. na brdu iznad naselja i ostale srednjovjekovne crkve u rogozničkom polju kao primjerke srednjovjekovne dalmatinske arhitekture.

Molimo pričekajte trenutak!